3 consells contra la deshidratació, per a portar una vida saludable aquest estiu
Les altes temperatures poden donar lloc a la deshidratació. Per a poder refrigerar-se, el cos transpira, per la qual cosa perd aigua. Si en condicions normals la pèrdua d’aigua diària s’estima en uns 2,5 litres -quantitat que s’aconsella reposar a través de l’aigua de beguda i de la qual contenen els aliments- caldrà sumar a l’estiu les pèrdues degudes a la sudoració. Així com les que derivin de situacions especials, com l’activitat física.
Beu molta aigua contra la deshidratació
La millor manera d’hidratar-se a través de la beguda és amb l’aigua, segons la doctora, qui desaconsella els refrescos, tan freqüents a l’estiu, perquè solen tenir molt de sucre. I en concret, els que contenen un 10 per cent o més de sucres provoquen més set a la llarga i ens exposen a patir deshidratació.
El motiu és que augmenten la concentració de soluts en el nostre mitjà intern, la qual cosa requereix preses addicionals d’aigua o tisanas per a tornar a diluir-los. El mateix succeeix amb orxates, gelats, granissats, etc. que haurien de prendre’s de manera ocasional o bé preparar-se a casa amb menys sucre.
Vigila el que menges
És fonamental combatre la deshidratació de l’organisme mitjançant l’alimentació. Aquesta ha de ser rica en fruites, verdures i batuts dolços o salats, aliments que asseguren una bona aportació d’aigua. És aconsellable consumir aliments frescos i lleugers i no abandonar els cereals i els llegums.
Els menjars crus o lleument cuinades, lleugeres i fàcils de preparar són la millor opció. És recomanable evitar els guisats i preparacions calentes, generalment d’alt contingut calòric. Ja que com més pesat sigui el plat, més lenta serà la digestió i més calor produirà el cos.
És moment de donar protagonisme a les amanides, macedònies, carpaccios, gaspatxos, cremes, etc. És a dir, plats rics en aigua, de fàcil digestió i amb pocs greixos.
Evita els greixos
Aquestes són substàncies de reserva altament energètiques que garanteixen, entre altres coses, la producció de calor. Els aliments menys aconsellables són aquells que contenen greixos saturats, perquè ens proporcionen un excés de calories i un baix valor nutritiu i ens predisposen a patir deshidratació.
Per exemple, el consum de formatges, nates, cremes, etc. no són aconsellables, en aquestes èpoques de l’any. D’aquí ve que calgui moderar el consum de gelats industrials i optar, en canvi, per sorbets o gelats casolans, amb nivells menys agressius de calories.
No obstant això, un altre tipus de greix que no ha de faltar són els àcids grassos essencials, ja que combaten la dessecació i milloren la hidratació de la pell a l’estiu, i que es troben en el peix blau i també en fruita seca i llavors. I per a amanir, oli d’oliva verge extra, ric en àcid oleic i vitamina E, antioxidant.
Compte amb la sal
També és bon moment per a experimentar i enaltir el sabor dels plats amb les herbes aromàtiques, perquè abusar de la sal pot provocar retenció de líquids. El suc de llimona aportarà, a més, el toc refrescant a qualsevol recepta.
Recorda que els aliments processats conté sal oculta (la trobaràs fins i tot en una certa brioixeria dolça) i que tot el que comes amb aquest condiment, especialment si és en excés, posa en perill el nivell hídric de l’organisme i ens exposa a patir de deshidratació.
En qualsevol cas, es tracta d’afavorir el procés digestiu, per la qual cosa a l’estiu és aconsellable no menjar grans quantitats d’aliments d’una sola vegada. El que s’ha de fer és repartir els aliments en cinc o sis preses petites i lleugeres. És preferible menjar poc diverses vegades al dia, per a mantenir un nivell d’hidratació òptim i no tenir risc de deshidratació. Els més petits de la casa, els majors i les dones embarassades són el sector més vulnerable.
Altres articles d’interès: Hamburgueses de Mango i Alvocat: Una explosió de sabors ecològics!