Proclamat el 23 de setembre com a Dia de l’Agricultura Ecològica de la UE
El Parlament Europeu, el Consell i la Comissió Europea han celebrat avui la proclamació del Dia de l’Agricultura Ecològica de la UE, que se celebrarà anualment cada 23 de setembre. Les tres institucions han signat una declaració conjunta amb aquesta finalitat, en el marc del Pla d’Acció per al Desenvolupament de la Producció Ecològica, adoptat per la Comissió el 25 de març de 2021. Aquest pla té com a objectiu principal fomentar el coneixement i el desenvolupament de la producció ecològica a tota la Unió Europea.
Durant la cerimònia de signatura i llançament, Janusz Wojciechowski, comissari d’Agricultura, va destacar la importància d’aquest tipus d’agricultura: «Avui celebrem l’agricultura ecològica, una forma sostenible de producció alimentària que manté un equilibri amb la natura, la biodiversitat i el benestar animal. El 23 de setembre, coincidint amb l’equinocci de tardor, simbolitza aquest equilibri entre agricultura i medi ambient, un principi essencial de l’agricultura ecològica. Estic molt satisfet que, conjuntament amb el Parlament Europeu, el Consell i els actors clau del sector, puguem proclamar aquest Dia de l’Agricultura Ecològica de la UE, que ens ofereix una gran oportunitat per donar a conèixer millor l’agricultura ecològica i promoure el seu paper clau en la transició cap a sistemes alimentaris més sostenibles».
Objectius del pla d’acció
El Pla d’Acció per al Desenvolupament de la Producció Ecològica té com a objectiu incrementar substancialment tant la producció com el consum de productes ecològics, contribuint així a l’assoliment dels objectius de les estratègies “De la Granja a la Taula” i la “Estratègia de Biodiversitat”. Aquests objectius inclouen la reducció de l’ús de fertilitzants, plaguicides i antimicrobians, aspectes clau per fer front als reptes mediambientals actuals.
El pla inclou un total de 23 accions estructurades al voltant de tres eixos principals: fomentar el consum de productes ecològics, augmentar la producció ecològica i continuar millorant la sostenibilitat del sector.
Mesures per a l’impuls del consum i la producció
Entre les mesures previstes per augmentar el consum de productes ecològics s’inclouen campanyes d’informació i comunicació, així com la promoció de l’ús d’aliments ecològics en menjadors públics a través de la contractació pública. D’altra banda, per incrementar la producció, la Política Agrària Comuna (PAC) seguirà sent una eina fonamental per donar suport a la conversió cap a l’agricultura ecològica, complementada per activitats de formació, xarxes de bones pràctiques i certificacions per a grups d’agricultors, facilitant així l’accés a aquest tipus de producció.
Finalment, per millorar la sostenibilitat del sector, la Comissió Europea ha anunciat que destinarà almenys el 30 % del pressupost d’investigació i innovació en agricultura, silvicultura i zones rurals a temes específics o rellevants per al sector ecològic.
Beneficis de la producció ecològica
L’agricultura ecològica presenta nombrosos avantatges, com ara un increment del 30 % en la biodiversitat dels camps ecològics, un major benestar dels animals criats de manera ecològica, i una reducció en l’ús d’antibiòtics. A més, els agricultors ecològics solen obtenir ingressos més alts i són més resilients davant de crisis, mentre que els consumidors poden tenir la seguretat del que compren gràcies al logotip ecològic de la UE.
Amb la proclamació del Dia de l’Agricultura Ecològica de la UE, es vol donar major visibilitat a aquests beneficis i incentivar el creixement d’un sector essencial per a un futur més sostenible.
Altres articles d’interès: Sopa de carbassa i consells verds per a la tardor!