El Panell Internacional de Recursos (IRP)confirma que l’extracció de recursos naturals s’ha triplicat en els últims 50 anys. El Panell Internacional de Recursos (IRP) va ser creat en 2007 pel PNUMA per a establir una interfície científic-normativa sobre l’ús sostenible dels recursos naturals i, en particular, els seus impactes ambientals al llarg de tot el seu cicle de vida. El Panell Internacional de Recursos (IRP) està constituït per personalitats científiques expertes de renom en matèria de gestió de recursos naturals. Així mateix, examina qüestions clau relacionades amb l’ús dels recursos naturals a escala mundial i elabora informes d’avaluació que recullen les troballes científiques, tècnics i socioeconòmics més recents amb vista a orientar la presa de decisions.
L’extracció dels recursos naturals de la Terra es va triplicar en els últims 50 anys, a causa de la construcció massiva d’infraestructures en moltes parts del món i als elevats nivells de consum de materials, especialment als països d’ingrés alt i mig-alt. Segons un informe publicat pel Panell Internacional de Recursos (IRP), afavorit pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), es preveu que l’extracció de materials augmenti un 60% d’aquí a 2060 i podria fer fracassar els esforços per aconseguir no sols els objectius mundials en matèria de clima, biodiversitat i contaminació, sinó també la prosperitat econòmica i el benestar humà.
L’informe Panorama dels Recursos Globals 2024, elaborat pel Panell Internacional de Recursos (IRP) amb autors de tot el món i divulgat durant el sisè període de sessions de l’Assemblea de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient, fa una crida perquè s’introdueixin canvis radicals en les mesures polítiques que permetin a la humanitat viure dins de les seves possibilitats i reduir en un terç el creixement previst en l’explotació i ús dels recursos naturals, al mateix temps que s’impulsa l’economia, es millora el benestar i es redueixen al mínim les repercussions ambientals.
L’informe del Panell Internacional de Recursos (IRP) conclou que s’han ocasionat greus impactes ambientals a causa de l’increment de l’ús de recursos naturals des de 1970, que ha passat de 30.000 a 106.000 milions de tones, és a dir, de 23 a 39 quilograms de materials són usats o consumits en mitjana per persona cada dia. En conjunt, l’extracció i el processament de recursos naturals provoquen més del 60% de les emissions que escalfen el planeta i del 40% dels impactes de la contaminació atmosfèrica relacionats amb la salut.
L’extracció i processament de biomassa (per exemple, en cultius agrícoles i silvicultura) provoca el 90% de l’estrès hídric i de la pèrdua de biodiversitat relacionada amb l’ús de les terres, a més de generar un terç de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. De la mateixa manera, l’extracció i el processament de combustibles fòssils, metalls i minerals no metàl·lics (per exemple, sorra, grava, argila) representen en conjunt el 35% de les emissions mundials.
«La triple crisi planetària del canvi climàtic, la pèrdua de naturalesa i la contaminació té el seu origen en una crisi de consum i producció insostenibles. Hem de treballar amb la naturalesa, en lloc de limitar-nos a explotar-la», va afirmar Inger Andersen, Directora Executiva del PNUMA. «Reduir la intensitat de recursos dels sistemes de mobilitat, habitatge, alimentació i energia és l’única manera que puguem aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible i, en última instància, un planeta just i habitable per a tots».
En el centre de l’ús global dels recursos es troben desigualtats fonamentals: els països de renda baixa consumeixen sis vegades menys materials i generen 10 vegades menys impactes climàtics que els que viuen en països de renda alta. Els països d’ingrés mig-alt han duplicat amb escreix l’ús de recursos naturals en els últims 50 anys a causa del seu propi creixement en infraestructures i al trasllat de processos intensius en recursos naturals des dels països d’ingrés alt. Al mateix temps, l’ús de recursos per càpita i els impactes ambientals relacionats als països d’ingrés baix s’han mantingut relativament baixos i gairebé sense canvis des de 1995.
Als països on els nivells de consum són molt elevats, és possible reduir en un 30% l’ús mundial de recursos naturals (comparat amb les tendències històriques) si es prioritzen mesures polítiques de reducció del consum de recursos naturals i materials que complementin la producció i l’eficiència en l’ús dels recursos. Aquests canvis poden al mateix temps promoure el creixement de l’economia mundial, millorar la qualitat de vida i respectar els límits de regeneració del planeta.
Quan sigui necessari augmentar l’ús dels recursos naturals, es poden posar en marxa estratègies per a aprofitar al màxim el valor de cada unitat de recurs utilitzat i satisfer les necessitats humanes de manera que no es faci un ús intensiu dels recursos naturals, de manera que els beneficis de l’ús dels recursos naturals superin amb escreix el ritme de la seva extracció i els impactes sobre el medi ambient i la salut es mantinguin en línia amb les obligacions internacionals en matèria de clima, biodiversitat i sostenibilitat.
Altres articles d’interès: El Parlament Europeu aprova la Llei de Restauració de la Naturalesa