Groenlàndia alerta: les ciutats costaneres en risc per la pujada del nivell del mar
La desaparició del 90% de la capa de gel de Groenlàndia en l’últim milió d’anys és una advertència contundent sobre el futur del nivell del mar. Investigadors han trobat restes de plantes, insectes i fongs sota tres quilòmetres de gel, confirmant que aquesta gran massa de gel és més fràgil del que es pensava. Això planteja un risc elevat per a les poblacions costaneres de tot el món.
Un paisatge verd en el passat
Un estudi publicat a la revista PNAS revela que el centre de Groenlàndia, ara cobert de gel, va ser una vegada una tundra verda. Aquest descobriment és alarmant perquè indica que la capa de gel podria fondre’s novament amb les concentracions actuals de gasos d’efecte hivernacle, que són més altes que les d’aquell període.
Els científics, liderats per Paul Bierman i Halley Mastro de la Universitat de Vermont, van examinar sediments extrets el 1993 del centre de Groenlàndia. Les mostres contenien fusta de salze, parts d’insectes, fongs i una llavor de rosella en perfecte estat. Això demostra que la capa de gel es va fondre en el passat, alterant dràsticament el nivell global del mar.
Riscos per a les ciutats costaneres
El desglaç de Groenlàndia podria contribuir a una pujada del nivell del mar de fins a sis metres. Ciutats com Nova York, Boston, Jakarta i Bombai serien severament afectades. Bierman adverteix que centenars de milions de persones podrien ser desplaçades. El procés de desglaç podria durar des de diversos segles fins a milers d’anys, però l’augment de la temperatura global ja és inevitable degut als alts nivells de diòxid de carboni.
Conseqüències climàtiques
A més de la pujada del nivell del mar, la pèrdua de gel a l’Àrtic enfosquirà la superfície terrestre, augmentant l’absorció de radiació solar i accelerant l’escalfament global. L’Àrtic ja s’està escalfant més ràpidament que altres regions, provocant una expansió de la vegetació cap al nord.
Urgència d’acció
Els investigadors subratllen la necessitat urgent de reduir les emissions de carboni i eliminar el carboni ja present a l’atmosfera. “Hem d’actuar amb més urgència per disminuir les emissions i treballar per eliminar el carboni que ja hem emès”, conclou Mastro. El futur de les nostres ciutats costaneres depèn de les accions que prenem avui per combatre el canvi climàtic.
Altres articles d’interès: L’Escalfament del mediterrani multiplica el verinós Cuc de Foc