Espanya encara no té un comitè científic d’assessorament sobre canvi climàtic
Malgrat la necessitat urgent de comptar amb assessorament científic en matèria de canvi climàtic. Aquest divendres passat, l’Institut Internacional de Dret i Medi Ambient (IIDMA) ha organitzat un esdeveniment al Congrés dels Diputats per fomentar el diàleg entre ciència i política amb l’objectiu d’establir objectius climàtics per al 2040.
Un esdeveniment per impulsar el diàleg
L’acte ha reunit destacats experts com Jean-Françoise Soussana, membre del Consell Científic Assessor Europeu sobre el Canvi Climàtic de França; Valvanera Ulargui, directora de l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic; Peter Møllgaard, president del Consell Danès per al Canvi Climàtic; Vicky Pollard, cap d’Unitat en la Direcció General d’Acció pel Clima de la Comissió Europea; i José Manuel Gutiérrez, director de l’Institut de Física de Cantàbria. Tots ells han subratllat la importància de proporcionar una visió científica clara sobre el canvi climàtic i les seves repercussions mediambientals i socioeconòmiques.
La necessitat d’un comitè científic
La ‘Llei Europea del Clima’, aprovada el 2021, insta cada Estat membre a crear un organisme consultiu nacional en matèria climàtica. A Espanya, la llei 7/2021 de 20 de maig preveu la creació d’un Comitè de Persones Expertes de Canvi Climàtic i Transició Energètica, però, tres anys després, aquest comitè encara no ha estat desenvolupat reglamentàriament.
La importància de la independència i la transparència
Ana Barreira, directora del IIDMA, ha destacat la importància que aquests comitès comptin amb un pressupost propi per garantir la seva independència i siguin transparents en la seva activitat. Les conclusions de l’IIDMA es recullen en els estudis ‘El Comitè de Canvi Climàtic del Regne Unit: Un model per a Espanya?’ i ‘Els Comitès d’Experts de Canvi Climàtic autonòmics i la seva contribució per aconseguir la neutralitat climàtica’.
Objectius climàtics per a 2040
La ‘Llei Europea del Clima’ busca aconseguir la neutralitat climàtica el 2050, amb objectius intermedis per al 2030 i 2040. La Comissió Europea ha proposat una reducció del 90% de les emissions netes de gasos d’efecte hivernacle per al 2040, basant-se en l’assessorament científic del Consell Científic Assessor Europeu sobre el Canvi Climàtic.
Perspectives polítiques i científiques
De cara a les properes eleccions europees del 9 de juny, Ana Barreira ha subratllat la necessitat de mantenir el diàleg perquè la futura Comissió Europea i el Parlament Europeu continuïn treballant en aquests objectius climàtics. Dhesigen Naidoo, responsable de la Comissió Presidencial Sud-africana sobre el Clima, ha aportat una perspectiva sobre les mesures adoptades a Sud-àfrica per complir els compromisos de l’Acord de París. La jornada ha estat clausurada per Cristina Narbona, presidenta de la Comissió per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic del Congrés dels Diputats.
Aquest esdeveniment posa de manifest la urgència d’establir un comitè científic d’assessorament sobre canvi climàtic a Espanya, per tal de guiar les polítiques nacionals amb rigor científic i afrontar amb eficàcia els desafiaments climàtics futurs.
Altres articles d’interès: Ecologistes demanen 25% d’aliments ecològics per al 2030 i UE descarbonitzada per al 2040