El 80% dels municipis hauran de tenir un pla d’incendis. El pla Alfa d’Agents Rurals restringirà accés a 19 massissos.
El nou pla Infocat requereix que tots els municipis catalans tinguin un pla d’incendis forestals: un 80% d’obligació i un 20% de recomanació. Això suposa un augment de 757 municipis amb aquest requisit i 190 amb la recomanació. Aquest és el primer pla de Protecció Civil enfocat al canvi climàtic, amb millores en l’anàlisi del risc i la coordinació. També integra l’actualització del pla Alfa d’Agents Rurals, amb un nou nivell de perill extrem, el 4, per a una resposta més precisa, com la restricció d’accés a 19 massissos catalans.
El conseller ha destacat que la revisió del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat) busca reforçar la capacitat del sistema de Protecció Civil davant dels escenaris de risc extrem més freqüents pel canvi climàtic. Una de les principals novetats és l’ampliació de municipis obligats o recomanats a tenir un pla d’actuació en cas d’incendi forestal. Ara, el 80% dels municipis tindran aquesta obligació, passant de 628 a 757, mentre que el 20% rebrà aquesta recomanació, augmentant de 113 a 190.
Han detallat que la mesura afectarà un total de 151 municipis catalans, dels quals 52 seran nous obligats a tenir el pla i 99 passaran de recomanats a obligats. Principalment, aquest canvi afectarà els municipis del Pirineu, Prepirineu i comarques de Lleida.
Afirmen que la introducció d’un nou nivell permet una presa de decisions més precisa en la prevenció de l’incendi. Ara, el ventall de mesures preventives en situacions de risc serà més ampli, evitant la necessitat constant de recórrer a la mesura més extrema, que és el tancament de l’espai.
En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que el nou pla serà més específic i permetrà fer recomanacions i restriccions a nivell municipal en lloc de comarcal. A més, ha destacat que estarà acompanyat d’una campanya de comunicació. Elena ha elogiat el bon funcionament del sistema, malgrat els darrers anys difícils, gràcies a l’anàlisi i la prevenció.
Pel que fa a altres millores del pla Infocat, el subdirector de programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha detallat que s’han establert criteris i processos per a confinaments i evacuacions en casos d’incendi forestal, reservant-los per a situacions de risc imminent per a la vida humana. A més, s’ha afegit la limitació de la mobilitat interurbana en situacions de necessitat de reduir la presència de persones a les vies, especialment en carreteres secundàries, per evitar riscos derivats d’incendis d’evolució ràpida.
A més, s’ha millorat el sistema d’alertes de protecció civil incorporant avisos als telèfons mòbils per transmetre les instruccions de les autoritats competents. També s’ha reforçat la atenció a les persones especialment vulnerables davant d’un incendi forestal. Per a totes aquestes mesures, s’han establert criteris d’aplicació i un flux de presa de decisions per garantir el respecte dels drets i llibertats mentre es protegeix la població.
D’altra banda, s’ha reestructurat el grup d’intervencions i les seves funcions per millorar la coordinació interna, especificant clarament les funcions de les ADF (Agrupacions de Defensa Forestal). També s’ha previst la coordinació amb les funcions d’investigació dels Agents Rurals i amb els Mossos d’Esquadra per facilitar l’accés a la zona de l’incendi.
Paral·lelament, Anna Sanitjas, directora general de Boscos i Gestió del Medi, ha informat que el departament d’Acció Climàtica ha creat un mapa que indica el perill bàsic a nivell municipal. Aquest mapa, basat en factors com la vegetació i la meteorologia, considera l’impacte de la sequera i el canvi climàtic sobre les àrees forestals. Això amplia la cobertura dels mapes de perill més enllà de zones com l’Empordà i Lleida, ara incloent regions com la Catalunya Central, el Prepirineu i l’interior de Terres de l’Ebre.
Altres articles d’interès: Els boscos catalans al límit