El 22 d’abril se celebra el Dia Internacional de la Mare Terra.
Des de quan se celebra?
El Dia Internacional de la Mare Terra se celebra oficialment des de l’any 2005 amb l’objectiu de conscienciar a la humanitat sobre els problemes generats per la superpoblació, la contaminació, la conservació de la biodiversitat i altres preocupacions ambientals.
Realment, el primer antecedent del Dia de la Terra es remonta a 1968 quan el Servei de Salut Pública dels EUA va organitzar el Simposi d’Ecologia Humana perquè estudiants de diversos llocs escoltessin científics parlar sobre els efectes de la deterioració ambiental en la salut humana.
Dos anys després al 1970, el senador i activista ambiental Gaylord Nelson proposa la creació d’una agència ambiental i es realitza una manifestació massiva a la qual acudeixen més de dues mil universitats, desenes de milers d’escoles públiques i centenars de comunitats.
Aquesta pressió social dona els seus resultats i el govern dels Estats Units va crear l’Agència de Protecció Ambiental i una sèrie de lleis destinades a la protecció del medi ambient.
Al 1972 es va celebrar la primera conferència internacional sobre el medi ambient. La Cimera de la Terra d’Estocolm, l’objectiu de la qual va ser sensibilitzar als líders mundials sobre la magnitud dels problemes ambientals.
Lema 2024 del Dia Internacional de la Mare Terra
Cada any, es tria un tema per a celebrar el Dia Internacional de la Mare Terra. El lema per a 2024 és “Planeta vs plàstics”.
És fonamental i urgent la necessitat d’acabar amb els plàstics pel bé de la salut humana i del planeta. S’exigeix una reducció del 60% de la producció de plàstics per a 2040. Perquè els respirem, els mengem i ens produeixen malalties.
Aquests són els reptes més importants als quals ens hem enfrontat aquest 2024:
2023 va ser l’any més càlid registrat, i també ho ha estat l’últim període en deu anys. L’emergència climàtica és més greu i urgent que mai: s’estan batent rècords de temperatures de la superfície terrestre, calor i acidificació dels oceans, augment del nivell de la mar, pèrdua de gel marí de l’Antàrtida i retrocés de les glaceres. Un milió d’espècies estan a la vora de l’extinció. Desapareix la biodiversitat global mil vegades més ràpid que si ocorregués naturalment.
El 66% de les mars mostra una alteració severa per l’impacte humà, la qual cosa està provocant el declivi en la quantitat i diversitat de vida marina. Només l’1% de les aigües internacionals estan protegides.
Espanya s’enfronta cada vegada més a un procés de desertificació amb sequeres més intenses i freqüents i, almenys, el 30% de les estacions que controlen l’aigua subterrània i el 50% de les de l’aigua superficial estan contaminades.
Segons Nacions Unides, hi haurà un augment mundial dels incendis extrems de (50% per a finals de segle) i la Regió Mediterrània és una de les zones calentes.
Amb l’actual ritme de producció i consum, necessitaríem tres planetes per a sadollar-ho. Generem enormes residus, però el reciclatge d’envasos no aconsegueix el 50% i el reciclatge tèxtil el 21%.
La demanda energètica global va créixer entre 2012 i 2022 un 16%, cobrint-se principalment per carbó, petroli i gas fòssil.
Altres articles d’interès: El 86% dels espanyols aprova la prohibició dels plàstics d’un sol ús