BioCultura Barcelona 2024, la fira de productes ecològics i consum responsable, en la seva edició barcelonina, obrirà les seves portes del 9 al 12 de maig. Al voltant de 300 empreses participaran en aquesta fira que torna de nou al Palau Sant Jordi. Arriba amb una oferta de més de 20.000 referències d’aliments ecològics, complements alimentosos, cosmètics ressò-naturals, moda sostenible, i una infinitat de productes i serveis per a un eco-estil de vida.
D’altra banda, BioCultura Barcelona 2024 comptarà amb una activitat paral·lela d’al voltant de 250 activitats, entre les quals destaca, de nou, l’esdeveniment OrganicFit, espai dedicat a la salut, l’exercici i el moviment orgànic. “Participaran diversos ponents que ens ajudaran a posar en dubte les suposades veritats que estan en l’origen de la contaminació dels ecosistemes i dels nostres propis organismes. Crec, sincerament, que vivim en un món cada vegada més complex on tot és possible, tot… menys el sentit comú, la saviesa i l’harmonia amb la Naturalesa. Afortunadament, una part de la població està despertant i ja no vol esperar més. Han decidit prendre les regnes de les seves pròpies vides i deixar de ser espectadors. Així són els visitants de BioCultura Barcelona 2024”, assenyala Ángeles Parra, directora de BioCultura Barcelona 2024.
Al 2020, el Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics, elaborat pel Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya a partir de 1.600 entrevistes en la població catalana, va resumir que el 60% de la població catalana consumia productes ecològics, encara que amb una freqüència molt diferenciada. Un 47% ho feia més d’una vegada al mes, mentre que els consumidors que ho feien setmanalment ja arribaven al 34%. Les dades han millorat més encara. Amb les últimes estadístiques a la mà, podem dir que l’aliment ecològic és cada vegada més benvolgut i conegut per la població catalana.
Pel que fa a la producció, Catalunya supera per primera vegada la barrera dels 5.000 operadors ecològics inscrits. D’aquesta manera, es converteix en la tercera comunitat autònoma amb més operadors ecològics registrats. Amb el 10,5% del total estatal en 2022, només és superada per Andalusia (34,52%) i Castella-la Manxa (15,71%).
La superfície agrària ecològica total inscrita se situa al voltant de les 300.00 hectàrees. La vinya és el cultiu ecològic més desenvolupat. A Catalunya ja es compta amb unes 1.100 explotacions ramaderes i unes 3.000 activitats agroalimentàries de transformació, comercialització i importació.
Altres articles d’interès: El Tribunal de Justícia de la UE condemna a Espanya per l’incompliment de la Directiva de Nitrats