Barcelona celebra una reducció històrica de la contaminació: “La ZBE és clau”
Per primera vegada, Barcelona ha complert els límits legals de contaminació, assolint les millors dades registrades fins ara. No obstant això, la majoria de les estacions encara superen els nous límits que la Unió Europea ha fixat per al 2030. La tinent d’alcaldia, Laia Bonet, admet que “queda molta feina per fer”, tot destacant la importància de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) en aquests resultats.
Compliment del límit de NO2
L’any passat, totes les estacions de mesurament de la ciutat, incloent-hi les situades en carrers amb molt trànsit i les que mesuren la contaminació de fons, van quedar per sota dels 40 micrograms per metre cúbic d’òxid de nitrogen (NO2), un dels principals contaminants vinculats al trànsit. “És la millor qualitat de l’aire d’ençà que es mesura”, ha destacat Bonet en la presentació de l’informe de qualitat de l’aire de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.
La Zona de Baixes Emissions, una mesura clau
La consolidació de la ZBE ha estat fonamental en aquesta millora, amb més vehicles amb etiqueta ECO circulant en comparació amb els vehicles amb etiqueta groga, que tindran l’accés prohibit a partir del 2028. Bonet també ha ressaltat altres polítiques com la descarbonització del transport públic, la generalització de la ciutat 30, la pacificació de carrers i l’impuls de la bicicleta.
Impacte en la salut dels veïns
La millora de la qualitat de l’aire ha tingut un efecte positiu en la salut dels ciutadans. Segons les dades de l’Ajuntament, l’impacte sobre la salut s’ha reduït un 32% entre 2020 i 2023 respecte al període 2018-2019. Les morts atribuïbles a la contaminació han passat de 1.900 (13%) a 1.300 (8%), i també han disminuït els casos d’asma infantil i càncer de pulmó vinculats a la mala qualitat de l’aire.
Reptes futurs: límits de contaminació per al 2030
Tot i els èxits assolits, la Unió Europea ha establert nous límits per al 2030 que rebaixen a la meitat els actuals. Laia Bonet destaca que “el que hem fet fins ara és el punt de partida”, però recalca la necessitat de consens per implementar noves mesures. La Generalitat ja ha aprovat un nou pla de qualitat de l’aire que marca objectius intermedis per al 2025 i 2027, en el camí cap als llindars europeus per a final de dècada.
Conclusió
Barcelona celebra una fita important en la reducció de la contaminació, amb mesures efectives com la ZBE, però encara queda un llarg camí per assolir els nous límits fixats per la Unió Europea per al 2030. Les accions futures requeriran consens i esforços continus per mantenir i millorar la qualitat de l’aire i la salut dels seus ciutadans.
Altres articles d’interès: El 90% dels propietaris de cotxes elèctrics recarreguen a casa o a la feina