L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha iniciat la licitació per a la implementació de dos nous punts de control de cabals en rius clau de Catalunya, amb un pressupost total que supera l’1,4 milions d’euros, finançats mitjançant els fons europeus Next Generation. Aquesta iniciativa té com a objectiu principal millorar la gestió i la seguretat hidrològica en els rius Cardener i Brugent.
En el cas del riu Cardener, l’ACA ha iniciat la licitació per a la remodelació d’una estació d’aforament a l’altura de Castellgalí, amb un cost superior als 902.000 euros. Aquesta actuació inclourà la rehabilitació d’un punt de control actualment inoperatiu, amb l’afegit d’un connector fluvial i una estació de qualitat de l’aigua. Aquesta estació es troba aigua amunt de la confluència amb la riera de Cornet, prop del Club de Golf la Roqueta. Abans de la remodelació, es realitzarà una desbrossada de la zona, seguida de la revegetació amb plantes i arbres autòctons. Aquesta nova infraestructura no només permetrà un control més efectiu del cabal del riu Cardener, sinó que també proporcionarà informació sobre la qualitat de l’aigua abans de la confluència amb el riu Llobregat.
Quant al riu Brugent, l’ACA ha previst la construcció d’una estació d’aforament a l’altura d’Amer, amb un pressupost de més de 585.000 euros. Aquesta estació estarà situada sota l’estructura del Pont de Santa Brígida, amb una amplada total de més de 30 metres. A més de mesurar els cabals, la nova estació disposarà d’un connector fluvial per facilitar el pas de peixos. Això serà particularment útil per conèixer els cabals aportats pel riu Brugent al Ter, especialment en episodis d’avinguda.
Ambdues actuacions tenen com a objectiu proporcionar nous punts de control del cabal que circula regularment per aquests rius, contribuint a la prevenció i control d’avingudes. A més, l’ACA destaca que aquestes obres es realitzaran gràcies al suport financer dels fons europeus Next Generation, subratllant la importància de les iniciatives europees en la millora de la gestió dels recursos hídrics en l’àmbit regional.
L’ACA, amb la seva xarxa de control automàtica, ja gestiona prop de 190 punts de control, incloent-hi embassaments, aforaments en rius i canals, estacions de qualitat i piezòmetres. Aquesta xarxa, que es divideix en diferents tipus d’estacions, permet una supervisió completa de l’estat dels recursos hídrics en tot moment, en diferents condicions hidrològiques. Amb aquestes actuacions, l’ACA reforça el seu compromís amb la preservació i gestió sostenible de l’aigua a Catalunya.