La UAB recomana l’atordiment previ en peixos d’aqüicultura
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha presentat un informe que recomana atordir peixos com l’orada i el llobarro abans del sacrifici per evitar el sofriment i l’estrès, pràctiques que són considerades maltractament animal. L’estudi, encarregat per l’Observatori de Benestar Animal (OBA) a la start-up de la UAB, Animal Welfare Education Center (AWEC), afirma que aquestes espècies experimenten dolor, por i estrès durant el sacrifici si no es fa un atordiment previ.
Segons l’informe “Informe sobre la viabilitat d’implementar l’atordiment previ al sacrifici en orada i llobarro”, l’actual pràctica de “refredament en gel”, que consisteix en la immersió dels peixos en contenidors amb gel, no és considerada humanitària, ja que els peixos triguen entre 7 i 34 minuts a perdre la consciència. Durant aquest temps, mostren comportaments indicatius de patiment.
El document proposa l’ús d’un sistema d’atordiment elèctric que assegura una pèrdua ràpida de consciència, evitant així el sofriment dels peixos i millorant el seu benestar. Aquesta pràctica ja s’utilitza a escala comercial en el Mediterrani oriental i contribueix a garantir la qualitat del producte final.
L’informe també fa una crida a la Unió Europea perquè legisli i estableixi normatives específiques per al benestar dels peixos d’aqüicultura. La Comissió Europea ja va confirmar al juny que s’inclouran requisits per a la matança de les principals espècies de piscifactoria en la revisió de la legislació de benestar animal.
Els resultats d’aquest informe van ser presentats a les Terceres Jornades de la Xarxa Científica de Benestar Animal (RedCIBA), celebrades a la Universitat Politècnica de València, on es va destacar la importància de millorar el benestar dels peixos.
L’AWEC fa una crida a les empreses de l’aqüicultura a adoptar aquest mètode abans de 2027, ja que la producció espanyola és una de les més grans d’Europa amb 82 piscifactories autoritzades per a orada i llobarro.
Altres articles d’interès: Robots aquàtics amb IA per salvar la posidònia a Portlligat