Catalunya redueix un 5.5% les emissions el 2023, però afronta grans reptes per complir els objectius del 2030
El 2023, Catalunya va aconseguir una reducció del 5,5% en les emissions de gasos d’efecte hivernacle, una fita impulsada per la disminució en el consum de combustibles fòssils i una menor producció elèctrica amb tecnologies contaminants. La baixada en les emissions es va deure, en gran part, a la reducció d’un 9% en l’ús de gas natural i d’un 2% en els carburants utilitzats pel transport per carretera. Aquesta tendència a la baixa reflecteix els esforços del país per avançar cap a una economia més verda i sostenible.
Tot i els avenços, els objectius climàtics marcats pels Acords de París estan encara lluny d’assolir-se. Catalunya ha de reduir les seves emissions un 37% abans del 2030 per complir amb els compromisos internacionals. Això suposa un repte considerable, especialment en sectors com el transport i la indústria, que encara depenen fortament dels combustibles fòssils i que mostren menys progressos en la seva descarbonització.
L’estratègia ESCACC30: 312 mesures per afrontar la crisi climàtica
Amb la finalitat de fer front a aquests reptes, el Govern de Catalunya ha aprovat l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic (ESCACC30), que té com a objectiu preparar el país per als nous escenaris ambientals previstos per als pròxims anys. L’ESCACC30 inclou 312 mesures específiques per reduir la vulnerabilitat del territori als efectes del canvi climàtic i promoure una transició ecològica amb èxit. Aquestes accions se centren en sectors clau com l’agricultura, el turisme, la gestió de l’aigua, la biodiversitat, i especialment, l’energia.
Un dels pilars de l’estratègia és la transició cap a l’ús d’energies renovables, com l’energia solar i eòlica, per substituir progressivament les fonts d’energia fòssil. A més, es promou l’eficiència energètica en la construcció d’habitatges i infraestructures, i s’impulsen projectes d’investigació per desenvolupar noves tecnologies més netes i respectuoses amb el medi ambient.
El 2024: reptes i progressos
L’any 2024 es presenta com un any clau per accelerar la implementació d’aquestes mesures i aconseguir avenços significatius en la lluita contra el canvi climàtic. Segons experts, el ritme actual de reducció d’emissions no és suficient per assolir els objectius de 2030, cosa que obliga a intensificar les polítiques públiques en aquest àmbit. A més, el Govern ha anunciat una nova inversió en infraestructures de mobilitat sostenible, amb un especial focus en el transport públic i l’electrificació de la mobilitat urbana, per tal de reduir la dependència del vehicle privat.
Un altre dels focus del 2024 serà la millora de la resiliència dels ecosistemes davant dels efectes del canvi climàtic, especialment en àrees afectades per la sequera prolongada i els incendis forestals. El país ja ha experimentat un augment en la freqüència i intensitat d’aquests fenòmens a causa de l’escalfament global, la qual cosa ha impactat directament sectors com l’agricultura i el turisme.
La crisi climàtica i la conscienciació ciutadana
A nivell social, la conscienciació sobre el canvi climàtic ha crescut considerablement en els darrers anys a Catalunya. Durant el 2023 i principis del 2024, s’han dut a terme diverses manifestacions i accions de protesta per part de moviments ecologistes i organitzacions com Fridays for Future, que reclamen polítiques més ambicioses i un compromís ferm per part dels governs locals i estatals.
La societat catalana cada vegada és més conscient dels efectes devastadors del canvi climàtic, especialment després d’un 2023 marcat per onades de calor sense precedents, sequeres severes i una intensificació dels incendis forestals. Aquests esdeveniments climàtics han posat de manifest la urgència d’adoptar mesures que minimitzin l’impacte ambiental i assegurin un futur sostenible per a les generacions vinents.
Conclusions
Tot i els avenços recents, Catalunya encara té un llarg camí per recórrer si vol complir amb els objectius climàtics del 2030. La reducció del 5,5% en les emissions el 2023 és un pas positiu, però calen mesures més decidides i una col·laboració més estreta entre el govern, el sector privat i la societat civil per afrontar la crisi climàtica amb èxit. L’ESCACC30 i les inversions futures en mobilitat sostenible seran crucials per assegurar que el país es manté en la trajectòria correcta cap a la descarbonització.
Altres articles d’interès: Incendi forestal a Cabacés amenaça el parc natural del Montsant