La contaminació de l’aire augmenta l’ús d’antibiòtics a Catalunya
Un nou estudi dut a terme per investigadors del grup de recerca de l’IDIBELL, l’Hospital de Bellvitge de Barcelona i el CIBERINFEC ha revelat una relació directa entre la contaminació de l’aire i l’augment de la prescripció d’antibiòtics a Catalunya. L’article, publicat a la prestigiosa revista JAMA Network Open, és el primer en establir aquesta connexió i posa de manifest un problema creixent de salut pública.
Els investigadors han analitzat dades de les onze ciutats més grans de Catalunya, recopilant informació de prop d’1,9 milions d’habitants i més de 8 milions de prescripcions d’antibiòtics en atenció primària. Les dades de prescripció han estat comparades amb els nivells diaris de contaminants de l’aire com el PM10, PM2.5 i el NO2. Els resultats són clars: els dies amb nivells més elevats de contaminació coincideixen amb un augment en la prescripció d’antibiòtics.
L’estudi posa de manifest que el principal motiu de la prescripció d’aquests fàrmacs a l’atenció primària són les infeccions respiratòries agudes. No obstant això, en molts casos aquestes infeccions són causades per virus, per la qual cosa els antibiòtics no són efectius. Això ha portat els investigadors a alertar sobre la prescripció inadequada d’antibiòtics, una pràctica que contribueix a l’aparició de bacteris resistents als medicaments.
Segons l’informe, la contaminació de l’aire i la resistència als antibiòtics són dos dels majors reptes de salut pública a escala global. Els investigadors subratllen que cada any es produeixen més de 10 milions de morts prematures al món a causa d’aquests factors. A més, preveuen que les infeccions causades per bacteris resistents podrien ser responsables de prop de 10 milions de morts a nivell mundial a partir de 2025 si no es prenen mesures contundents.
Per tot això, els autors de l’estudi fan una crida urgent a les autoritats per a implementar polítiques mediambientals més ambicioses que redueixin la contaminació de l’aire. Aquestes mesures no només ajudarien a millorar la qualitat de vida de les persones, sinó que també contribuirien a reduir la incidència de malalties respiratòries i l’ús excessiu d’antibiòtics.
Els investigadors continuaran aprofundint en aquest fenomen a altres regions geogràfiques del món per entendre millor la relació entre la contaminació de l’aire i l’ús d’antibiòtics, amb l’esperança que aquests estudis puguin servir per impulsar canvis en les polítiques de salut pública a escala global.
Altres articles d’interès:Risc per la dieta mediterrània: la sobrepesca amenaça peixos i mariscs autòctons