Augmenten els casos de virola del mico: l’OMS declara emergència sanitària
La virola del mico, també coneguda com a “monkeypox” en anglès, és una malaltia viral rara originària d’animals, especialment primats i rosegadors, que es va identificar per primera vegada a l’Àfrica central i occidental. La infecció humana per aquest virus es va observar inicialment en els anys 70, i la seva incidència ha estat relativament baixa fins als darrers anys.
Origen
La virola del mico és causada pel virus del mico (Monkeypox virus), que pertany a la mateixa família de virus que la verola (orthopoxvirus). S’ha identificat que la transmissió inicial en humans es produeix a través del contacte amb animals infectats o els seus fluids corporals. A més, la transmissió de persona a persona pot ocórrer a través de fluids corporals, lesions de la pell i, en menor mesura, gotes respiratòries.
Impacte actual
Des de la primavera del 2022, s’ha observat un augment notable en els casos de virola del mico en diverses regions fora de l’Àfrica, incloent Europa, Amèrica del Nord i altres continents. Aquest brot ha estat marcat per una propagació ràpida i per l’aparició de casos en poblacions no habituals. La malaltia sovint presenta símptomes com febre, erupcions cutànies i dolor muscular, i en alguns casos pot ser greu, especialment en persones amb sistemes immunitaris compromesos.
Desenvolupament futur
La situació s’ha estat monitoritzant de prop per les autoritats sanitàries internacionals. Encara que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat l’emergència sanitària internacional, el terme “pandèmia” s’utilitza principalment per descriure una propagació global de malalties infeccioses amb un impacte significatiu en la salut pública i l’economia. Actualment, la virola del mico no ha estat declarada pandèmia, però el seu increment en casos i la seva expansió fora de les regions endèmiques són motius de preocupació.
Mesures de control
En termes de mesures de control, s’han pres accions com la vacunació de contacte i el seguiment de casos. El confinament no és una mesura típica per a aquesta malaltia, ja que la transmissió no és tan immediatament contagiosa com la COVID-19, per exemple. No obstant això, les autoritats sanitàries recomanen mesures de distanciament social, higiene i vigilància per controlar l’expansió de la malaltia.
La comunitat internacional continuarà monitoritzant la situació per ajustar les estratègies de resposta segons l’evolució de l’epidèmia.
Altres articles d’interès: Els desafiaments crucials que afronta la nova consellera de Transició Ecològica