Maig registra temperatures rècord per dotzè mes consecutiu
El mes de maig ha estat el dotzè mes consecutiu amb temperatures rècord a nivell mundial, segons ha informat aquest dimecres el Servei de Canvi Climàtic (C3S) de Copernicus, l’entitat de vigilància climàtica del programa espacial europeu.
El maig d’enguany ha estat el més càlid registrat fins ara, amb una temperatura mitjana de l’aire en superfície de 15,91 °C, superant en 0,65 °C la mitjana de maig del període 1991-2020 i en 0,19 °C el màxim anterior establert el maig de 2020. Aquest és el dotzè mes consecutiu que registra temperatures rècord, segons el butlletí mensual publicat per la institució amb seu a Bonn, Alemanya.
Encara que aquesta situació és excepcional, ja s’havia observat una ratxa similar de rècords de temperatura global entre els anys 2015 i 2016.
Escalada contínua de temperatures
El maig ha estat 1,52 °C més càlid que la mitjana del període 1850-1900. A més, la temperatura mitjana mundial dels darrers dotze mesos (de juny de 2023 a maig de 2024) ha estat la més alta registrada, situant-se 0,75 °C per sobre de la mitjana de 1991-2020 i 1,63 °C per sobre de la mitjana preindustrial de 1850-1900.
Pel que fa a Europa, la temperatura mitjana del maig ha estat 0,88 °C superior a la mitjana de 1991-2020, convertint-lo en el tercer maig més càlid registrat al continent. Gran part de la península Ibèrica, el sud-oest de Turquia i una àmplia regió de l’est d’Europa, incloent-hi el sud de Fennoscàndia i els països bàltics, han experimentat condicions més seques de l’habitual.
Tot i que les temperatures per sota de la mitjana en el Pacífic equatorial oriental indiquen el desenvolupament de La Niña, les temperatures de l’aire sobre l’oceà es mantenen inusualment altes en moltes zones. La temperatura mitjana global de la superfície del mar per al maig ha estat de 20,93 °C, el valor més alt registrat per aquest mes. Aquest és el catorzè mes consecutiu en què la temperatura de la superfície del mar ha estat la més alta registrada per al mes corresponent.
Declaracions i perspectives
Segons Samantha Burgess, directora del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus, “els últims 12 mesos han trencat rècords com mai abans, principalment a causa de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i un impuls addicional de l’esdeveniment El Niño al Pacífic tropical”. A més, ha afegit que “fins que aconseguim emissions netes globals zero, el clima continuarà escalfant-se, trencant rècords i produint esdeveniments meteorològics encara més extrems”.
Estat del gel marí
Pel que fa al gel marí, l’extensió del gel marí àrtic ha estat lleugerament per sota de la mitjana, similar als nivells observats el maig de 2022 i 2023. En canvi, l’extensió del gel marí antàrtic ha estat un 8% inferior a la mitjana, la sisena extensió més baixa registrada per al mes de maig en les dades satel·litàries, encara que menor en magnitud comparada amb el rècord del -17% observat al maig de 2023.
Altres articles d’interès: Milà acull la Blue Economy Summit 2024: Un impuls per a la protecció dels oceans