La població d’ossos creix a Catalunya i augmenten les interaccions amb els humans
En els darrers dies, s’han observat ossos en diverses zones d’Andorra i el Pallars, però els tècnics d’Acció Climàtica asseguren que no s’ha registrat cap situació de perill. Al Pirineu ja hi ha 83 ossos, dels quals 41 es troben a Catalunya, una xifra significativa si es compara amb els set exemplars que hi havia el 1996, quan va començar el programa de reintroducció. Amb l’augment de la població, és més probable veure ossos en zones poc freqüents, properes a àrees habitades o carreteres. Recentment, s’han gravat ossos a Andorra i el Pallars Sobirà, generant preocupació entre els residents locals. Tot i això, els tècnics d’Acció Climàtica destaquen que aquestes situacions continuen sent molt puntuals i no representen un perill.
Ordino i la Vallferrera
El passat 7 de maig, es va avistar un os a prop del nucli de la Cortinada, a la parròquia andorrana d’Ordino. Aquest fet va sorprendre, ja que la presència d’ossos al Principat és encara relativament poc freqüent, amb una distribució més habitual al Pallars Sobirà, la Val d’Aran i l’Arieja. No obstant això, en els darrers mesos, el Cos de Banders d’Andorra ja havia notificat la presència d’ossos a Ordino i se’ls havia gravat en diverses ocasions. A l’octubre passat, es va veure el mascle Tuc, de set anys, procedent de l’Arieja, mentre que l’os avistat recentment encara no ha estat identificat.
Aquesta setmana, l’atenció s’ha centrat a la Vallferrera, al Pallars Sobirà. Primer, dos joves van gravar un os a la carretera que uneix Ainet de Besan i Araós. Pocs dies després, es va albirar un os a la zona de Costuix, sobre el poble d’Àreu, al municipi d’Alins. El ramader Francesc Feliu va aconseguir allunyar l’os del seu escamot d’eugues amb crits i l’ajuda dels seus gossos. El servei de Fauna del Departament d’Acció Climàtica no ha confirmat si es tracta del mateix animal, tot i que els ossos observats tenen certa similitud. Els Agents Rurals van localitzar restes de femtes i pèls a Ainet, però no a Àreu.
Situacions poc habituals
Els albiraments d’ossos durant el dia continuen sent excepcionals. Nico Espinós, tècnic del servei de Fauna d’Acció Climàtica, explica que aquests albiraments no tenen per què produir-se en aquesta època de l’any ni són esdeveniments anuals. Habitualment, són ossos joves que s’han separat recentment de les seves mares, estant despistats i mostrant comportaments inusuals. Un exemple d’això es va donar l’any passat a la Bonaigua, quan un cadell va estar diversos dies a prop de la carretera C-28. En aquella ocasió, es va activar dues vegades el protocol d’intervenció, que inclou mesures dissuasòries com disparar bales de goma. Finalment, l’os va desaparèixer i no s’ha tornat a saber res més d’ell.
Ramaders i Turistes
El ramader de la Vallferrera va tenir l’os a només 20 metres de distància, segons explica Manel Pérez, alcalde d’Alins. Va estar cridant durant mitja hora, juntament amb els seus gossos, fins que l’os va marxar. Aquesta situació ha causat gran preocupació, ja que segons el ramader, l’os tenia la intenció d’acostar-se als animals. Des d’Acció Climàtica, es considera que, malgrat l’ensurt, no es va viure cap situació de perill real, ja que el ramader estava al costat del cotxe, un “element de seguretat”. Pel que fa a l’ús de gossos, es demana diferenciar entre ramaders i turistes o visitants. “Els gossos dels ramaders són animals de treball. En la resta de casos, és imprescindible que els gossos vagin lligats”, subratlla Nico Espinós.
Altres articles d’interès: Espanya esgota els seus recursos naturals i entra en dèficit ecològic