Cada any es produeixen més d’un milió de morts a tot el món a causa de l’exposició a curt termini (hores a dies) de partícules fines (PM 2,5 ) en la contaminació de l’aire, segons un nou informe de la Universitat de Monash (Austràlia). L’estudi de la Universitat de Monash, que analitza els nivells de mortalitat i contaminació de PM 2,5 en més de 13.000 ciutats i pobles de tot el món en les dues dècades fins a 2019, es publica en ‘The Lancet Planetary Health’.
Fins a la data, la majoria dels estudis s’han centrat en els impactes en la salut de viure en ciutats on els nivells de contaminació són consistentment alts, ignorant els freqüents “pics” de contaminació que poden afectar àrees urbanes més petites i que ocorren, per exemple, incendis paisatgístics, pols i altres emissions extremes intermitents d’aire.
Per això, aquest nou estudi és important perquè és el primer a analitzar l’exposició a curt termini a nivell mundial, en lloc dels impactes a llarg termini de l’exposició persistent com en el cas de les persones que viuen en ciutats amb alts nivells de contaminació.
Els investigadors van descobrir que respirar PM 2,5 fins i tot durant unes poques hores, i fins a uns pocs dies, provoca més d’un milió de morts prematures a tot el món cada any particularment a Àsia i Àfrica, i més d’una cinquena part (22,74%) d’elles van ocórrer en zones urbanes.
Els autors afegeixen que a causa de l’alta densitat de població en les àrees urbanes juntament amb els alts nivells de contaminació de l’aire, comprendre la càrrega de mortalitat associada amb l’exposició a curt termini a PM 2,5 en aquestes àrees és crucial per a mitigar els efectes negatius de la contaminació de l’aire en les zones urbanes de població.
Segons l’estudi, Àsia va representar aproximadament el 65,2% de la mortalitat mundial a causa de l’exposició a curt termini a PM 2,5; Àfrica 17,0%; Europa 12,1%; les Amèriques 5,6% i Oceania 0,1%. D’aquesta manera, la càrrega de mortalitat va ser major en àrees poblades i altament contaminades a Àsia oriental, Àsia meridional i Àfrica occidental, i la fracció de morts atribuïbles a l’exposició a curt termini a PM 2,5 a Àsia oriental va ser més d’un 50% major que la mitjana mundial.
L’estudi recomana que, on la salut es veu més afectada per la contaminació atmosfèrica aguda, la implementació d’intervencions específiques (com a sistemes d’alerta de contaminació de l’aire i plans d’evacuació comunitària) per a evitar l’exposició transitòria a altes concentracions de PM 2,5 podria mitigar els seus greus danys a la salut.
Altres articles d’interès: Setmana Sense Soroll: “Gaudeix del silenci”