Vessament químic al Besòs: 15 dies per recuperar la depuradora
Més de mil peixos han mort per les substàncies contaminants que han arribat al riu procedents de l’extinció de l’incendi que hi va haver divendres en una indústria química de Polinyà
L’aigua que desemboca al Besòs trigarà a recuperar la qualitat que tenia. La depuradora de la Llagosta, que tracta les aigües residuals de nou municipis del Vallès, trigarà uns quinze dies a funcionar normalment i refer-se del que va significar l’abocament químic derivat d’un incendidivendres en un polígon industrial de Polinyà, amb escuma al riu i més d’un miler de peixos morts.
El procés de recuperació serà “gradual”, amb la previsió que tingui un “rendiment òptim” d’aquí un parell de setmanes, segons Pere Aguiló, director d’Operacions del Consorci Besòs Tordera, responsable de la depuradora.
Una part de l’aigua procedent de l’extinció de l’incendi va anar a parar a la depuradora, però contenia alguna substància contaminant que no es va poder absorbir i va acabar al riu. El tanc de tractament biològic de la instal·lació no va funcionar prou bé.
Els líquids de l’abocament s’estan analitzant i el resultat se sabrà aquest dilluns o dimarts, cosa que farà més fàcil trobar un tractament eficaç.
El foc de Polinyà va provocar una fuita d’amoníac a l’empresa Barnastock, dedicada a l’emmagatzematge de productes químics, i es va propagar per cinc naus de dues companyies més que emmagatzemaven productes tòxics, inflamables i corrosius. Aquestes restes haurien arribat fins a la depuradora.
Bacteris morts que no poden treballar
D’entrada, la depuradora va aconseguir contenir en un tanc nou milions de litres de l’abocament tòxic, però el líquid va matar els bacteris amb què es treballa a la depuradora per tractar les aigües que rep abans de deixar-les anar a la llera del Besòs.
La depuradora de la Llagosta està dissenyada per tractar aigües residuals urbanes mitjançant un sistema de depuració biològica que es basa en un ecosistema de bacteris, que s’alimenten de la mateixa contaminació de l’aigua i en què, per tant, no hi ha additius químics.
“El tractament de l’aigua no pot ser total”, ha explicat Pere Aguiló, director d’Operacions del Consorci Besòs Tordera, responsable de la depuradora, perquè “els bacteris estan morts i no poden fer la feina”, ha afegit.
Més d’un miler de peixos morts
Encara és aviat per saber fins a quin punt el desastre ha afectat també l’ecosistema del riu. Més d’un miler de peixos han mort al riu Besòs pels vessaments tòxics, segons el balanç provisional que ha fet Tomás Carrión, director de Serveis de Medi Ambient de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, que ha qualificat l’afectació de greu.
Aquest responsable de l’Ajuntament de Santa Coloma ha explicat que són peixos de les set espècies que hi ha a la zona, entre les quals hi ha l’anguila, en perill d’extinció.
Els pròxims dies també s’avaluaran possibles conseqüències en els ocells de la zona.
Prohibit banyar-se al Fòrum i a Badalona
Protecció Civil manté la prohibició de banyar-se a la platja del Fòrum a Sant Adrià de Besòs, al delta del riu, així com en un tram d’uns cinc-cents metres de llera, per la presència d’elements tòxics a l’aigua. També està tancada la platja de Badalona, amb bandera vermella.
El cap de setmana també s’ha tancat de forma preventiva el Parc Fluvial del Besòs, que es reobre aquest dilluns en l’horari habitual, segons ha informat la Diputació de Barcelona. El parc es va tancar dissabte per evitar que la gent o els animals domèstics entressin a l’aigua, per decisió dels ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac i Sant Adrià de Besòs.
Fa dos anys, el Besòs es va omplir d’escuma blanca i van morir molts peixos en un altre vessament químic per l’incendi d’una empresa de dissolvents de pintura de Montornès del Vallès, que va obligar a activar el Plaseqcat, el Pla Especial d’Emergència del Sector Químic. El pitjor va ser l’any 2019, quan un altre incendi, el de l’empresa Ditecsa, també a Montornès del Vallès, va provocar la mort del 99% de la fauna.
Altres articles d’interès: Vessament de combustible a l’Albufera: tancament de platges i emergència activada