La solució espanyola a la sequera posterga la connexió de Barcelona a la xarxa de l’Ebre.
El president de la Generalitat de València, Carlos Mazón, accepta la mesura per a pal·liar la greu situació de sequera que viu Catalunya, i desitja que serveixi de manera prioritària per a proveïment domèstic.
Els transports “no serien immediats”, sinó que podrien iniciar-se a l’estiu, assenyalen fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica, encara que tot dependrà de l’evolució de l’emergència per la sequera.
El Govern espanyol prepara el transport d’aigua dessalinitzada en vaixells a Barcelona des de la dessalinitzadora de Sagunt (a València) per a afrontar la situació d’emergència a la regió central de Catalunya, incloses zones de Girona i la Costa Brava, a causa de la sequera. Així ho van confirmar fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica, que van precisar que “no seria un actuació immediata”, sinó “cap a l’estiu”. Mentrestant, s’obre una etapa per a organitzar els preparatius logístics i analitzar l’evolució de l’emergència. Carlos Mazón, ha donat el seu vistiplau a aquest plantejament per solidaritat entre comunitats.
Tots els detalls del preacord aconseguit seran donats a conèixer el dilluns després de l’entrevista que la ministra, Teresa Ribera, mantindrà amb el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort.
La previsió és que el transport en vaixells es faci de manera diària, encara que està per determinar en quin moment es posaria en marxa l’operatiu, alguna cosa que dependrà de l’evolució de la situació de l’emergència. Però la previsió inicial és que s’activi cap a estiu, quan pot entrar-se en una fase més avançada de l’emergència si no plou.
Mentrestant, els embassaments de la regió de Barcelona segueixen en caiguda lliure; acumulen 99 hm³ de reserves, xifra per sota dels 100 hm³ que marca el llindar d’emergència en grau I, i només emmagatzemen el 16,2% de la seva capacitat total.
No obstant el transport en vaixells (que podrien portar uns 40.000 m³ de mitjana) només podrien aportar el 8% del consum diari de l’àrea metropolitana, segons fonts coneixedores d’aquestes operacions.
Fonts del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat admeten que hi ha hagut contactes entre Acuamed (empresa estatal que gestiona la planta de Sagunt) i l’empresa pública d’abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL), que seria l’encarregada de coordinar les tasques per a portar aigua de València a Catalunya.
Altres articles d’interès: Ayuso es converteix en la abanderada de l’espanyolisme que vol deixar seca a Catalunya