La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va inaugurar oficialment divendres el Laboratori d’Hidrogen, una infraestructura considerada “única a Espanya” i “pionera a Europa”, que es presenta com un element “clau” per a l’estratègia energètica de Catalunya, compromesa amb la descarbonització de la indústria, segons va subratllar el president Pere Aragonès.
Un grup d’aproximadament una trentena d’investigadors, representant nou disciplines de l’enginyeria a la UPC, duran a terme estudis en aquest centre situat al Campus Diagonal-Besòs. Se centraran en aspectes com la producció, compressió, transport i emmagatzematge de l’hidrogen. A més, el laboratori estarà disponible per a indústries que necessitin dur a terme proves relacionades amb l’hidrogen, amb encàrrecs ja rebuts de sis empreses de l’àmbit energètic i automobilístic.
El laboratori està equipat amb 12 estacions de prova i una cambra ambiental dissenyada per avaluar sistemes en condicions extremes, amb temperatures que oscil·len entre els 70 graus i 20 graus sota zero, i una potència màxima de fins a 100 kW. Aquesta cambra ofereix la capacitat, per exemple, de determinar a quina temperatura es congela un motor amb combustible destinat a vehicles elèctrics o híbrids, així com la resistència a cicles de congelació. La instal·lació, que abasta 340 metres quadrats, té una capacitat inicial de producció de 13 kW de potència elèctrica màxima, amb perspectives d’arribar als 40 kW en el futur, i una capacitat d’emmagatzematge de 34 kg.
La recerca per a la indústria de l’automoció serà una de les principals línies de treball d’aquest centre, on també es realitzarà investigació per generar combustible de zero emissions per a aeronaus i es desenvoluparan sistemes intel·ligents per a la combustió d’hidrogen en sectors com el del vidre, el ciment, la siderúrgia i la ceràmica. A més, els científics també investigaran com substituir l’hidrogen ‘gris’, és a dir, el produït amb gas natural, en la producció d’amoni i com a fertilitzant.
L’hidrogen verd possibilita emmagatzemar l’energia renovable provinent de fonts com l’eòlica o la solar, i tot i que actualment s’obté a partir d’aigua dolça, es contempla la possibilitat d’utilitzar aigua del mar en el futur. “Catalunya està immersa en una estratègia de reindustrialització i tenim clar que l’hidrogen verd juga un paper crucial per situar-nos en una posició privilegiada en la geopolítica energètica europea”, va subratllar Aragonès.
En aquest sentit, el president català va assenyalar que les indústries europees estan patint les conseqüències dels elevats costos associats a les emissions de CO₂ i a la dependència de l’estranger. Per això, va continuar explicant, el desenvolupament d’aquestes fonts d’energia alternatives proporciona una posició avantatjosa de cara al futur.
La UPC ha rebut una subvenció d’1,1 milions d’euros per dur a terme la implementació de la planta. Aquest projecte s’emmarca dins del Centre Específic d’Investigació de l’Hidrogen (CER-H2), creat fa dos anys per la universitat, que ha obtingut un finançament total de 5,08 milions d’euros per a projectes directament relacionats amb l’hidrogen en l’última dècada.