La Comissió Europea ha presentat una proposta per a combatre el canvi climàtic, establint l’objectiu de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle en un 90% d’aquí al 2040, en comparació amb els nivells del 1990. Wopke Hoekstra, comissari europeu d’Acció Climàtica, va destacar la necessitat d’una planificació cuidadosa per assegurar que aquest objectiu es compleixi, afirmant que l’acció climàtica és una marató, no una carrera curta.
La proposta implica que els 27 països de la Unió Europea han d’adoptar un ritme constant de reducció d’emissions per mantenir el curs cap a la neutralitat de carboni al 2050. Per a això, la captura i emmagatzematge de diòxid de carboni jugaran un paper clau, amb l’objectiu d’eliminar i emmagatzemar 280 milions de tones en els pròxims 16 anys.
En la segona meitat de la dècada de 2030, s’estableix com a objectiu que la producció d’electricitat sigui pràcticament lliure de carboni, mentre que el consum de combustibles fòssils per a finalitats energètiques es reduirà en un 80% de cara al 2040. Aquest enfocament forma part del “Pacte Verd” de la UE, encara que hi ha preocupacions sobre els impactes d’una transició accelerada.
El sector agrícola, responsable del 11% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, es presenta com un repte destacat en aquesta proposta. Tot i els avenços en els àmbits del transport i la indústria, el camí cap a la neutralitat de carboni es mostra especialment desafiador en aquest sector.
La Comissió Europea estima que seran necessàries inversions substancials per a assolir aquest objectiu, xifrant els costos entre 2031 i 2050 en aproximadament 660.000 milions d’euros només en el sector d’energia. A això se sumarien inversions addicionals d’uns 870.000 milions d’euros en el sector de transports. Amb la possibilitat d’associar inversions públiques amb recursos privats, la Comissió busca abordar aquest enfrontament financer colossal per avançar cap a una Europa neutra en carboni el 2050.
Altres articles d’interès: L’aeroport de Lleida-Alguaire aspira a convertir-se en un centre d’energia verda