Torroella de Montgrí i l’Estartit (Baix Empordà) han reduït de manera dràstica el consum de l’aigua. Aquest decreixement del consum és fruit d’haver municipalitzat íntegrament totes les tasques relacionades amb el servei (captació, potabilització, subministrament) el gener de 2023. Aquest abril, la reducció ja ha arribat a un 27% respecte el moment uqe es va assumir el servei, segons dades del consistori. Durant aquests setze mesos s’han fet treballs de millora de la xarxa, cosa que juntament amb l’esforç ciutadà ha fet que s’hagin passat de gastar 275 litres per habitant i dia el desembre de 2022 fins als 201 d’aquest abril. Aquesta xifra està molt per sota del límit de 250 litres que fixa l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per als municipis inclosos en la fase d’alerta per la sequera. Les dades avalen la posició dels partits i entitats que a tot Catalunya aposten decididament per la gestió pública i local del servei d’abastament d’aigua, en contraposició al sistema de concessions administratives a empreses privades. En el cas de Torroella de Montgrí i l’Estartit, la gestió directa municipal ha permès reduir els costos intermedis d’una empresa distribuïdora, i l’estalvi s’ha dedicat a inversions de millora de la xarxa. El consistori torroellenc assegura que des de l’inici de 2023 s’han doblat les possibilitats d’inversió amb els estalvis produïts per la gestió directa, quantitat que esperen haver triplicat quan acabi el 2024.
L’alcalde, Jordi Colomí (UPM), es mostra satisfet pels resultats i diu que certifiquen l’encert de l’aposta per la gestió directa del servei: «Això ens permet actuar ràpid en la reparació de les incidències i en l’execució de millores. Ara som més eficients en cadascuna de les fases del procés: captació, tractament i distribució.» Per Colomí, «els resultats són molt rellevants, sobretot tenint en compte la tipologia i la complexitat del model urbanístic del municipi, articulat al voltant de dos grans nuclis de població [Torroella i l’Estartit], amb diverses urbanitzacions i nuclis disseminats. Això implica disposar d’un sistema de captació, tractament i distribució complex que requereix d’una atenció permanent.»
El setembre de 2023 els municipis que es nodreixen de l’aqüifer del Baix Ter van ser posats en estat d’alerta per la sequera. Des d’aquell moment, el consistori torroellenc va començar a aplicar mesures preventives per reduir els consums d’aigua municipal. Les principals mesures han afectat el reg de jardins i zona verdes, i a la via pública l’Ajuntament fa servir aigua regenerada de la depuradora del municipi per netejar la via pública, el clavegueram i els contenidors. També s’han impulsat dues campanyes de sensibilització: una a la ciutadania i l’altra al sector turístic.
En el marc del conjunt de polítiques de reducció de la despesa hídrica l’Ajuntament ha encetat un pla de millora i renovació de la xarxa de subministrament dotat amb un pressupost de 391.000 euros, dels quals 188.996,62 estan subvencionats per l’ACA.
L’objectiu és reduir el cabal subministrat i millorar-ne el rendiment reduint les pèrdues. Hi ha previstes 25 actuacions de diferent tipologia:
– Renovació d’elements de la xarxa de distribució (canonades, vàlvules, escomeses…)
– Instal·lació de mecanismes automàtics de regulació de la pressió de la xarxa
– Millores en la sectorització del sistema que permetin localitzar ràpidament les fuites al sistema, reduir el temps de pèrdua d’aigua i, com a conseqüència, disminuir el cabal de fuita i el subministrat en baixa.