Territori vigila els nivells d’ozó i alerta la població
El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de Catalunya ha intensificat la seva vigilància dels nivells d’ozó troposfèric durant el període comprès entre el 15 de maig i el 15 de setembre, en compliment de la Directiva 2008/50/CE i del Reial decret 102/2011, amb l’objectiu de protegir la salut pública i els ecosistemes. Aquesta vigilància forma part d’una campanya anual específica per controlar els nivells d’aquest contaminant, que afecta especialment durant els mesos d’estiu.
L’ozó troposfèric, un contaminant secundari que es genera a partir de la reacció entre contaminants emesos per activitats humanes, com el trànsit i la indústria, i la radiació solar, pot tenir efectes greus sobre la salut, especialment en infants, persones grans i persones amb malalties respiratòries. Per aquest motiu, el Servei de Vigilància i Control de l’Aire del departament monitora contínuament els nivells d’aquest gas, amb dades recollides a través de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA).
Aquest any, durant els 124 dies de campanya, els llindars d’informació a la població s’han superat durant 10 hores, repartides en 6 dies diferents. Abans d’iniciar-se la campanya intensiva, ja s’havien registrat 6 superacions dels nivells establerts. Quan això passa, s’emet informació pública perquè la ciutadania prengui mesures preventives, com ara reduir l’activitat física a l’exterior, especialment en les hores centrals del dia, quan la concentració d’ozó és més elevada.
El Departament de Territori ha recordat la importància d’aquestes campanyes de control per minimitzar l’impacte de la contaminació atmosfèrica en la salut pública, en línia amb els objectius de la Unió Europea en matèria de qualitat de l’aire. Els resultats de la campanya d’enguany ja estan disponibles per a la seva consulta pública a través dels canals oficials.
Aquest esforç continu per millorar la qualitat de l’aire busca reduir la contaminació i protegir el benestar de la població i del medi ambient, reforçant l’aposta per la transició ecològica i la sostenibilitat.
Altres articles d’interès: Catalunya redueix un 5.5% les emissions el 2023