En un pas audaç per abordar els desafiaments de l’escassetat d’aigua, la Generalitat ha iniciat una iniciativa pionera en un bosc del Ripollès. Basant-se en un meticulós estudi de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua, s’han implementat tècniques arbòries selectives amb l’objectiu de millorar el flux d’aigua cap avall. Aquesta iniciativa marca un avenç significatiu en la lluita contra la sequera, oferint una alternativa prometedora per preservar els recursos hídrics de la regió.
La primera fase d’aquest experiment s’ha posat en marxa en un bosc situat al nord del Ripollès. La tècnica consisteix en una intervenció selectiva, tallant un de cada quatre pins, amb la finalitat de millorar la gestió forestal per afavorir que més aigua de les precipitacions flueixi cap als rius i els aqüífers.
El bosc seleccionat per aquest projecte es troba al poble d’Espinavell, al municipi de Molló. Aquest bosc acumula tota l’aigua i la neu, les quals desemboquen al Ritort, un afluent del riu Ter.
L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és incrementar la quantitat d'”aigua blava”, aquella que circula cap als aqüífers i els rius, i, posteriorment, als pantans.
Mitjançant aquesta estratègia, es pretén evitar que l’aigua sigui absorbida pels arbres o es vaporitzi a causa de la transpiració foliar. La selecció dels llocs d’intervenció es basa en un estudi elaborat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.
Anna Sanitjas, directora general de Boscos i Gestió del Medi d’Acció Climàtica, assegura que a través d’aquesta reducció del 25% dels arbres en els boscos seleccionats, es podria aconseguir “omplir tots els embassaments del país”.
Experts adverteixen sobre la prudència necessària en la gestió dels boscos per optimitzar el flux hidràulic. Cristina Sánchez, biòloga i presidenta de la Xarxa de Conservació de la Natura, assenyala la importància de no criminalitzar els boscos i posa de relleu la necessitat d’una gestió adequada de l’aigua.
L’elecció dels boscos per aquesta intervenció es basa en un estudi elaborat per l’Institut Català de Recerca de l’Aigua, que prioritza els llocs on es pot obtenir el major benefici sense alterar excessivament els ecosistemes. Xavier Garcia, investigador de l’Institut, destaca que s’avaluen múltiples factors, com la conservació de la biodiversitat i el risc d’incendis, a més de l’obtenció d’aigua.
Segons l’estudi, publicat a la revista Journal of Environmental Management, la major part de l’aigua de pluja es perd com a “aigua verda”, retinguda pels boscos o evaporada. La gestió forestal pot modificar aquesta proporció, augmentant l'”aigua blava” que arriba als rius. Un aclarit suau, talant només el 10% dels arbres, podria incrementar l'”aigua blava” en un 5%, una proporció significativa que il·lustra el potencial d’aquestes intervencions.
Altres articles d’interès: Espanya utilitza IA al clavagueram