SOS Costa Brava denuncia la pressió de la nàutica d’esbarjo a Cap Roig-Castell
Una temporada més l’espai “protegit” Cap Roig-Castell ha començat a patir la forta pressió de la nàutica d’esbarjo amb diversos incidents i infraccions. Alguns ciutadans ja han fet arribar a la federació les primeres imatges d’embarcacions ocupant la zona de bany tot i estar clarament senyalitzades. També van trucar al 112 i en pocs minuts va arribar la patrullera dels mossos d‘esquadra per fer fora als infractors, tot i que SOS Costa Brava desconeix si han estat sancionats.
La federació SOS Costa Brava també denuncia que les zones de bany no abalisades estan constantment ocupades per embarcacions fondejades o navegant, amb el perill que suposa per les persones que s’hi banyen, fan snorkel o van en pàdel surf. La Llei de Costes estableix en l’article 73.2 que en els trams de costa que no estiguin abalisats, la “zona de bany” s’entendrà fins als 200 de qualsevol cala o caleta, sigui de sorra o de pedra, i fins als 50 metres de la resta de litoral. Tot i que algunes embarcacions coneixen i respecten la normativa, una gran majoria, ja sigui per ignorància o per incivisme, naveguen i fondegen en el marc de l’anomenada “zona de bany” no abalisada, convertint-la en un autèntic port, posant el risc la seguretat de les persones, així com dificultant el bany i desenvolupament d’activitats més respectuoses com pàdel, kaiac, snorkel, busseig o natació, entre d’altres.
SOS Costa Brava lamenta que amb els anys i la deixadesa de les administracions que haurien de vetllar per a fer complir la normativa, s’ha normalitzat veure desenes d’embarcacions amuntegades i fondejades ocupant les suposadament anomenades zones de bany en cales i roques, impedint banyar-se o fer snorkel amb la mainada pels millors racons de la costa amb total seguretat i tranquil·litat. La federació defensa que cal molta més vigilància, així com instal·lar boies de fondeig ecològiques darrera els límits de la zona de bany.
SOS Costa Brava demana la col·laboració ciutadana per denunciar l’ocupació de les zones de bany per part de les embarcacions recreatives a motor i dels actes incívics que evidenciïn i anima a la gent que fotografiï, gravi i ho denunciï al 112. D’aquesta manera, l’entitat pretén animar a la ciutadania a actuar activament a favor de la conservació i protecció de la franja litoral, un espai de gran valor social però que es troba molt fragilitat a causa de la intensa activitat humana.En aquest sentit SOS Costa Brava posa a disposició de la ciutadania el correu electrònic medimari@soscostabrava.cat (sense accent) on els ciutadans poden fer arribar fotos i vídeos sobre problemàtiques relacionades amb el medi marí: massificació i infraccions per part d’embarcacions d’esbarjo, fondeig sobre posidònia, abocaments de deixalles o emissaris submarins, entre d’altres.
Altres articles d’interès: Uber s’apodera de l’estiu a Eivissa amb iots privats