Sorigué impulsa la investigació en hidrogen i energies renovables a la seva planta de biometà a Lleida
En un pas significatiu cap a la innovació en el sector de la transició energètica, el conglomerat empresarial Sorigué ha llançat tres iniciatives de recerca centrades en l’hidrogen i les energies renovables a la seva planta de producció de biometà, ubicada a Noguera Renovables a Vallfogona de Balaguer (Lleida). Aquest moviment, que compta amb la col·laboració de partners tant nacionals com internacionals, reflecteix l’aposta decidida de l’empresa per liderar el camí cap a la descarbonització.
Els tres projectes, detallats en un comunicat emès aquest dimecres per Sorigué, aborden temàtiques clau en la recerca energètica actual. Dos d’ells se centren en la generació d’hidrogen a partir de residus orgànics i plàstics, coneguts com a VAL2H2 i Despoliplast, respectivament. La tercera iniciativa se centra en explorar com les energies renovables poden integrar-se de manera efectiva en les operacions agrícoles per reduir l’empremta de carboni en el sector primari.
VAL2H2, un dels projectes destacats, té com a objectiu la producció d’hidrogen a partir de bioresidus difícils de gestionar, com ara les restes de poda. Mitjançant simulacions i dissenys de prototips, Sorigué busca avaluar tota la cadena de valor de l’hidrogen, des de la seva producció fins al seu ús final, incloent-hi aplicacions potencials en sectors com l’agricultura.
Per altra banda, el projecte Despoliplast està enfocat en la valorització dels plàstics no reciclables, explorant la possibilitat de convertir-los en combustibles i, potencialment, en fonts d’hidrogen. Sorigué preveu que els resultats d’aquests projectes ajudaran a establir models a gran escala per a la reducció de plàstics no reciclables per al desembre de 2024.
A més, com a part del seu projecte HarvRest, Sorigué està desenvolupant una Planta Virtual d’Energia Agrícola (AVPP) i un Sistema de Suport de la Decisió (DSS) per promoure la neutralitat climàtica en les operacions agrícoles. Això implica la recopilació de dades de plantes de biometà a diverses regions europees per a millorar la producció de biogàs i l’avaluació dels nutrients recuperats per al seu ús com a fertilitzants.
Aquesta iniciativa, que compta amb el suport financer de la Comissió Europea a través del programa Horizon Europe, està coordinada pel centre de recerca tecnològica Circe i implica la col·laboració de 14 socis diversos. Amb aquestes accions, Sorigué reafirma el seu compromís amb la innovació i el lideratge en la transició cap a un futur més sostenible i descarbonitzat.
Altres articles d’interès: Inundacions massives al Brasil i l’Àfrica oriental