Sílvia Paneque: De líder municipal a capdavantera de la política climàtica catalana
Sílvia Paneque i Sureda, regidora de l’Ajuntament de Girona des del 2011, ha estat designada consellera de Territori, Transició Ecològica i Habitatge, i portaveu del Govern de Salvador Illa. Paneque, que va qualificar de “legislatura en blanc” la gestió del Govern en matèria energètica i ambiental, serà ara una de les figures clau de l’executiu.
El 2023, Paneque es va quedar a les portes d’assolir l’alcaldia de Girona, després que el PSC guanyés les eleccions municipals. No obstant això, un pacte entre Guanyem-CUP, Junts i ERC va permetre a Lluc Salellas accedir al càrrec. Tot i aquesta derrota, Paneque va continuar centrada en la política gironina, alhora que fiscalitzava el Govern en qüestions com la sequera i la transició energètica.
L’activitat política de Paneque es remunta al 2011, quan va entrar com a regidora a l’Ajuntament de Girona. Durant el procés sobiranista, va ser l’única regidora socialista que va mantenir-se fidel al partit, mentre que la resta de companys van decidir estripar el carnet. Va encapçalar la llista del PSC en les eleccions municipals del 2015, 2019 i 2023, i va exercir com a primera tinenta d’alcaldia durant el govern de Marta Madrenas. Paneque no es va oposar al referèndum de l’1-O, tot i que el govern municipal es va fragmentar amb l’aplicació de l’article 155.
El 2021, Paneque va fer el salt a la política nacional com a candidata del PSC a les comarques gironines. En les eleccions del 2023, va compaginar el seu rol de representant territorial amb el de responsable sectorial en temes ambientals, en un context marcat per la recent desactivació de l’emergència per sequera. En el si del PSC, Paneque és responsable de l’àrea de Transició Ecològica i Energia, un àmbit que també ha gestionat en el govern alternatiu liderat per Salvador Illa.
Tot i que abans de les eleccions Paneque va descartar en una entrevista la possibilitat d’assumir una conselleria, la seva posició dins del partit es va consolidar quan va ser proposada com a candidata a la presidència del Parlament, encara que finalment el càrrec va recaure en Josep Rull. Això la va situar com un dels pocs noms que sonaven per formar part del nou govern d’Illa.
Paneque, llicenciada en Ciències Químiques i màster en Qualitat i Direcció d’Empreses, ha treballat com a professora associada a la Universitat de Girona i com a directora general en una empresa del sector del suro.
Un repte majúscul: l’emergència climàtica i la gestió del llegat d’ERC
En el nou Govern, Paneque substituirà David Mascort al capdavant del Departament de Territori, Transició Ecològica i Habitatge, amb la responsabilitat de gestionar reptes tan urgents com les emergències climàtica i de biodiversitat, la contaminació, els residus i la crisi hídrica, que encara persisteix.
Durant la campanya, Paneque es va mostrar molt crítica amb els seus predecessors, a qui va acusar de dur a terme una “legislatura en blanc”, lamentant la distància entre els objectius plantejats i la realitat en matèria d’energies renovables. També va denunciar que s’havia perdut l’oportunitat de posar les bases per a una reindustrialització verda.
Ara, curiosament, el pacte amb ERC i els comuns podria portar Paneque a gestionar part del llegat dels republicans, incloent-hi l’Energètica pública, el pla de qualitat de l’aire, zones de baixes emissions (ZBE) més ambicioses i l’ampliació recent de la zona ZEPA del Delta del Llobregat, així com la seva integració en la polèmica ampliació de l’aeroport.
Altres articles d”interès: Catalunya impulsa un projecte pioner per estudiar l’impacte de la crisi climàtica en la salut