Reunió bilateral del Govern d’Espanya i Aragó sobre aigua, despoblació, energies renovables i medi ambient.
La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i el president de Govern d’Aragó, Jorge Azcón, s’han reunit aquest matí en la seu del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO). Els temes abordats durant aquesta, segons han assenyalat després en roda de premsa conjunta, han estat aigua, despoblació, energies renovables i medi ambient.
“Hem tingut ocasió de compartir agenda i fer un repàs de la vocació, tant del Govern d’Espanya com del d’Aragó, del que en aquests moments és el present i el futur del nostre país”, ha indicat la ministra: “Una nova agenda verda que representa innovació, ocupació, restauració d’ecosistemes i qualitat de vida per a les persones, que es posa de manifest en aspectes tan importants com són l’aigua i el bon estat dels ecosistemes”.
Pacte de l’Aigua d’Aragó
Durant la reunió, la vicepresidenta i el president d’Aragó han plantejat la possibilitat que Ribera torni a acudir a les Corts d’Aragó per a actualitzar la informació del que es fa en matèria d’aigua des del ministeri, que, fins a la data, ha realitzat una inversió de 2.119.689.461 euros. És a dir, el 62,32% del pressupost dels expedients programats en el Pacte de l’Aigua d’Aragó.
“Des que es van establir en el Pacte de l’Aigua d’Aragó, s’han escomès un número molt important d’inversions en noves infraestructures, incloent-hi obres per al sanejament i depuració d’aigües a Aragó”, ha assenyalat la vicepresidenta. En aquests moments hi ha, de fet, tres actuacions en execució: Yesa, Mularroya i Almudévar, que compten amb una inversió prevista de 802.660.389 euros, dels quals ja s’han invertit 697.152.279.
Pla Hidrològic de l’Ebre: un projecte que posa en relleu l’aposta per l’aigua a Aragó
Durant la roda de premsa, la ministra ha insistit que “no s’ha plantejat ni una fragmentació en la gestió del riu ni un transvasament” d’aquest. “L’Ebre passa per moltes comunitats autònomes i és capital recordar el principi d’unitat de conca i l’obligació de l’Estat i d’aquest ministeri ha de ser vetllar per aquest interès general”, ha apuntat.
El MITECO compte, des de gener de 2023, amb un Pla Hidrològic de l’Ebre, un projecte que posa en relleu l’aposta per l’aigua a Aragó i que “contempla l’estimació del volum disponible d’aigua i la priorització dels seus usos, així com les quantioses inversions que ha d’escometre, amb obres en molts casos procedents o ja dissenyades i pensades fa molt i que han anat desenvolupant-se amb les majors garanties possibles”.
Repte demogràfic a Aragó
Un altre dels temes tractats en la reunió amb el president Azcón ha estat el del repte demogràfic. Referent a això, en la comunitat d’Aragó, la Conferència Sectorial de Repte Demogràfic ha distribuït 12,1 milions d’euros. Mentrestant, el Programa EREA, que compta amb finançament dels Pressupostos Generals de l’Estat, ha invertit 2,8 milions i el programa Ecosistemes Rurals i d’Economia Social d’Aragó, també a través dels pressupostos generals, ha aportat 12 milions.
“Espanya ha assumit l’enorme repte que té per davant a l’hora de donar resposta a una bona part dels seus habitants que viuen en zones amb una densitat de població molt baixa i que volen ser ciutadans amb les mateixes oportunitats que aquells que viuen en zones densament poblades”, ha assegurat la vicepresidenta, que ha apuntat que aquesta agenda “requereix de la col·laboració de tots els nivells d’administració”.
Així mateix, Ribera ha assenyalat que també han pogut parlar de les propostes del Govern d’Aragó per a intervenir en aquest assumpte, destacant la importància dels parcs nacionals. En concret, el Parc Nacional de Ordesa i Muntanya Perduda.
Aragó: desenvolupament d’energies renovables
Finalment, la ministra de Transició Ecològica i el president d’Aragó han pogut compartir impressions respecte al desenvolupament d’energies renovables en la zona. “El nou cicle de planificació, en el qual tindrem en compte propostes que ens enviïn des del Govern d’Aragó, ens oferirà visibilitat sobre quin és la xarxa elèctrica que volem per al 2030, oferint així major capacitat de programació d’inversions amb un pes econòmic, industrial, rellevant en el nostre territori”, ha indicat Ribera.
L’objectiu és arribar al 100% d’electricitat renovable, sense cap mena de tensió, modificant les condicions del mercat, però també vetllant per l’equilibri sobre el territori. Un camí que, de moment, ha suposat l’increment de les plantes renovables a preus assequibles. “Aquests últims mesos hem vist com el percentatge d’electricitat renovable no deixa de créixer, amb total seguretat per als consumidors i amb preus mitjans molt més baixos”, ha assenyalat la ministra. “L’important és aconseguir un llindar raonable de preus”.
Altres articles d’interès: Els pescadors catalans van recollir un 50% de residus més