Retrocés de platges catalanes: dues de cada tres afectades en els últims 70 anys.
Un estudi preliminar de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) revela que prop de dues de cada tres platges catalanes han experimentat una regressió en els darrers setanta anys. Aproximadament el 65% del total de platges han perdut terreny entre els anys 1956 i 2019, segons les dades preliminars de l’estudi.
De les 489 platges analitzades, 319 han vist com el seu espai costaner es redueix, mentre que el 35% restant, unes 170 platges, han registrat un creixement. Les comarques més afectades per aquest fenomen són el Baix i l’Alt Empordà, amb un 70% de les seves platges en regressió, mentre que la majoria de les ubicades a l’àrea metropolitana de Barcelona han augmentat la seva línia de costa.
Jordi Pinyol, tècnic en riscos geològics de l’ICGC, assenyala que la urbanització intensiva a prop del litoral, combinada amb un dèficit sedimentari i l’increment del nivell del mar, contribueix a aquest fenomen de regressió a les platges catalanes. L’estudi remarca que aquestes dades preliminars encara han de ser analitzades amb més detall, tot i que ja indiquen una tendència preocupant.
En el marc de l’estudi, es destaca que les platges situades a l’àmbit metropolità, com el Maresme, el Barcelonès i el Baix Llobregat, mostren una tendència contrària, amb un major nombre de platges en creixement que no pas en regressió. Això contrasta amb la situació observada en altres comarques costaneres del país.
L’anàlisi de l’ICGC s’ha basat en quatre conjunts de dades de fotografies aèries preses els anys 1956, 2004, 2010 i 2019, per tal d’estudiar l’evolució de les platges catalanes al llarg del temps. Tot i els resultats preliminars, es necessita una investigació més detallada per comprendre plenament els factors que influeixen en aquest fenomen i les seves implicacions futures.
Altres articles d’interès: Sotmeten a informe el Reglament de reutilització de les aigües