El desafiament més gran de la història: aquesta reserva té combustible per a segles, però obrir-la malament significaria el caos.
L’escalfament global és una amenaça incessant que, gràcies a la cerca de nous combustibles i fonts inèdites d’energia, estem començant a abordar —la velocitat a la qual anem ja és una altra cosa—. D’aquesta manera, farem front a amenaces com la major crisi del segle XXI.
El món es troba en una tessitura complicada en tot el que té a veure amb combustibles. La contaminació ha donat lloc a situacions difícils d’assimilar per al planeta. En aquest context, acaben de trobar una reserva d’energia per a mil·lennis.
No obstant això, obrir-ho podria accelerar el canvi climàtic en lloc d’enriquir el nostre mix energètic amb una font neta i sostenible. Per què diem això? No sols importa el que es busca, sinó també de quina manera accedim a això i, abans de res, com ho extraiem.
El combustible del qual parlem és un del qual escoltes tots els dies, sobretot en el camp de l’automoció: l’hidrogen. S’han trobat reserves d’hidrogen per a alimentar a tota la civilització durant segles.
Un informe de Servei Geològic dels EUA defensa que hi ha suficient hidrogen natural atrapat en el subsol suficient per a satisfer la demanda de centenars d’anys.
Geoffrey Ellis, del Servei Geològic dels Estats Units, ha asseverat en una reunió de l’Associació Americana per a l’Avanç de la Ciència celebrada fa poc a Denver, que hi ha fins a 5,5 bilions de tones d’H en dipòsits subterranis distribuïts a tot el món.
L’hidrogen és un element que està en la llista de les grans promeses per a combatre la crisi energètica i ajudar a baixar les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.
En aquest context, fa uns mesos va sortir a la llum que la mina de cromita de Bulqizë, a Albània, és capaç de produir més de 200 tones d’hidrogen a l’any.
Explotar l’hidrogen trobat de manera natural (hidrogen geològic o daurat) pot representar la manera més neta i econòmica d’obtenir-ho.
Ellis porta un llarg temps realitzant un estudi que encara no ha publicat. En ell comptarà els detalls sobre els sorprenents resultats que ha albirat ara, encara que assenyala que pot no ser fàcil accedir a aquest gas. “És probable que la major part de l’hidrogen sigui inaccessible”, va delimitar per a Financial Times.
“Però un petit percentatge de recuperació continuaria proveint tota la demanda prevista (500 milions de tones a l’any) durant centenars d’anys”, va declarar.
Segons el seu criteri, els dipòsits d’hidrogen són excepcionals i poden haver-se generat pel contacte de determinats materials rics en ferro amb l’aigua subterrània. No obstant això, en alguns casos l’H pot no trobar-se en la seva forma més pura.
En aquesta instància, pot venir acompanyat d’altres gasos, com el metà, havent de separar-los. La seva extracció allibera metà a l’atmosfera, que és la part “fosca” de la notícia. Cal recordar que el metà és un gas d’efecte d’hivernacle 85 vegades més potent que el diòxid de carboni en un cicle de dues dècades.
Malgrat aquesta dada, el científic defensa que té un gran potencial per a ser més l’ecològic que el propi hidrogen verd.
La veritat és que a ningú se li escapa que aquest reservori d’hidrogen es troba en les entranyes de la Terra. Què podem fer per a accedir a ell? Exploracions anteriors en jaciments similars s’han fet de dues maneres molt diferents entre si:
Amb enormes perforadores que acaben generant emissions contaminants a l’atmosfera.
Amb maquinària pesant, però impulsada amb combustibles renovables (hidrogen o elèctrics).
Respecte a la planta de processament —de la qual recordaràs que hem parlat altres vegades—,l’única solució sostenible és que funcioni amb energies renovables. Només d’aquesta manera, parlaríem d’hidrogen verd, blau o daurat, i no del fúcsia o el marró, que per a res convenen.
Per aquesta raó, encara que aquest combustible pugui tenir una reserva abundant, el possible accelerament de l’escalfament global tira cap enrere a alguns experts. Mentre la indústria defineix fins a quin punt podem utilitzar l’hidrogen, continua apareixent informació sobre els diferents tipus d’hidrogen existents.
Altres articles d’interès: Greenwashing a la Copa Amèrica de Vela a Barcelona