Reforç dels serveis d’educació ambiental als espais naturals protegits
El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica reforçarà i ampliarà els serveis d’informació i educació ambiental en els espais naturals protegits per fer front a l’augment de visitants dels darrers anys. Aquesta millora implicarà la creació de fins a 180 llocs de treball, 74 més dels que hi havia fins ara, a través de les empreses adjudicatàries del servei. El Govern destinarà un total de 27,13 milions d’euros a aquest projecte fins al 2028.
El servei d’informació ambiental s’estendrà a deu espais naturals protegits addicionals que compten amb un òrgan de gestió amb participació de la Generalitat. Aquests espais inclouen, entre d’altres, l’Espai Natural de la Serra de Llaberia, l’Espai Natural de les Gavarres, l’Espai Natural de l’Estany de Banyoles i el Parc Natural de Collserola. L’objectiu és unificar criteris de gestió i estratègies dins el Pla Estratègic d’Educació i Voluntariat Ambiental 2030, per tal de garantir la conservació del patrimoni natural i millorar la resposta davant l’elevada afluència de visitants.
El secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, ha destacat que molts d’aquests espais han experimentat una sobrefreqüentació, especialment durant períodes com Setmana Santa, estiu o tardor, que afecta l’equilibri dels ecosistemes. Per això, es reforçarà la presència d’informadors itinerants en zones de gran afluència com accessos, miradors i aparcaments. En total, 81 informadors itinerants treballaran en 76 àrees especialment concorregudes. Aquest model s’ha basat en l’experiència positiva d’anys anteriors, sobretot en espais amb alta pressió turística com gorgs o zones fluvials.
A banda dels informadors itinerants, la resta del personal reforçarà els 44 centres d’informació de la xarxa d’equipaments per atendre millor els visitants. Amb aquest desplegament, es busca millorar el servei a la ciutadania i fomentar bones pràctiques al medi natural.
Potenciació de l’educació ambiental i el voluntariat
A més d’informar, el Departament també donarà un impuls a l’educació ambiental amb noves activitats pedagògiques i tallers dirigits tant a escolars com al públic en general. Es calcula que unes 50.000 persones participen anualment en aquestes activitats, i amb el nou servei es preveu un increment del 50%. Es dissenyaran unes 35 noves activitats cada any, i s’ampliarà l’equip amb una cinquantena de persones.
Així mateix, es reforçarà la col·laboració amb centres educatius locals, amb l’objectiu de consolidar xarxes d’escoles dels parcs naturals abans del 2028. D’aquesta manera, es promourà una consciència més profunda sobre la importància de la conservació de la natura des d’edats primerenques.
El voluntariat ambiental també tindrà un paper fonamental en aquesta estratègia. El Departament aposta per continuar fomentant la participació ciutadana en la gestió dels espais naturals protegits i per sensibilitzar la població sobre les problemàtiques ambientals. Actualment, hi ha quatre taules de voluntariat ambiental actives, que cobreixen diverses regions, com el Pirineu, l’Empordà i les Terres de l’Ebre, i es preveu que aquestes xarxes s’ampliïn amb noves col·laboracions amb entitats locals.
Aquest conjunt de mesures busca garantir que l’ús públic dels espais naturals sigui compatible amb la conservació del patrimoni natural i que la ciutadania esdevingui un agent actiu en la protecció del medi ambient.
Altres articles d’interès: La població d’ós bru als Pirineus supera els 90 exemplars el 2024