El que s’havia pronosticat com un dia primaveral amb valors de temperatura estimats entre 20 i 24 graus a les comarques de Girona i al prelitoral de Barcelona ha esdevingut una jornada històrica amb rècords de calor en diversos municipis. Una onada de calor gens favorable per el territori català que acltualment està en estat d’emergència per sequia.
La notícia esclatava a primera hora de la tarda a l’Observatori Fabra de Collserola (Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts de Barcelona), quan al voltant de les 15.00 es registraven 23,3 ºC de temperatura màxima (o 23,2 ºC segons els sensors automàtics).”
El Meteocat ha fet un balanç de la temperatura d’aquest 4 de febrer del 2024, a l’espera de confirmar i verificar les dades que siguin presumibles de rècord. I queda palès al mapa el gran contrast termomètric entre el fred del pla de Lleida (màximes de 5 a 7 graus) amb la calor de març o abril que ha fet a altres zones del país.Al centre de Girona l’observatori oficial de l’Aemet ha mesurat avui 25,7 ºC, que seria rècord des dels 24,6 ºC mesurats el 5 de febrer del 1933. pendent de confirmació. El Meteocat a Girona ha mesurat 25,3 ºC a les Hortes de Santa Eugènia, als afores de la ciutat.
Els rècords de calor es van succeint amb celeritat.
Són molts anys seguits amb dies càlids o de rècord a ple hivern. Cada cop li costa menys superar aquestes fites de temperatura molt elevada o inèdita. Aquesta tendència és molt clara des del 1997 i, especialment, durant el segle XXI.
Són molts anys que costa tenir rècords de fred, onades de fred o gelades al centre de les grans ciutats. Costa molt repetir nevades històriques, com la del 1962. Sembla impossible.
Sí que n’hi ha hagut, de nevades, aquest segle, com el 2001, el 2010, o les cinc nevades a Collserola de l’hivern 2017-2018. Des d’aleshores, sumem cinc hiverns que les nevades són més aïllades o de poc gruix.