La manca de pluges afecta diverses àrees, especialment els sectors primari i agrari de Catalunya. Amb l’objectiu de preservar l’activitat econòmica a la comarca del Priorat, centrada en la viticultura i l’olivera, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha presentat dos projectes per desviar aigua del riu Ebre. Aquesta iniciativa compta amb l’aprovació de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, responsable del riu i sota l’àmbit del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
Els dos projectes, de manera independent, captaran aigua del riu Ebre per aportar als embassaments de la comarca. Un d’ells planteja conduir l’aigua des de Garcia, a la Ribera d’Ebre, fins als embassaments dels Guiamets i posteriorment a Siurana. L’altre projecte considera la connexió del pantà de Margalef amb el canal Garrigues-sud, simultàniament amb les obres de l’EDAR de Reus que permetran prescindir de la concessió de Riudecanyes. S’estima que aquestes actuacions estaran enllestides per al 2027, amb un ús anual previst de 5 hectòmetres cúbics d’aigua.
Falset ha estat el lloc de trobada aquest diumenge entre els representants del Departament i els actors principals del Priorat, incloent-hi alcaldes, comunitats de regants i representants de les denominacions d’origen vinícoles. El conseller David Mascort ha destacat que aquests projectes representen una “solució estructural” per assegurar el futur del sector, especialment donat que cap dels tres pantans prioratins ha disposat de recursos suficients per a la temporada de reg actual.
Els dos projectes, amb un pressupost total de 60 milions d’euros i un període de construcció de tres anys, comparteixen l’origen de l’aigua, provenint tots dos del riu Ebre. La primera proposta beneficiarà municipis com Palma d’Ebre, Margalef, la Bisbal de Falset, la Figuera, la Vilella Baixa i Cabacés. La segona, més costosa, implica el bombeig d’aigua des de Garcia fins als embassaments dels Guiamets i posteriorment a Siurana, afectant una àrea de reg de 1.588 hectàrees i diversos municipis del Priorat.
Sergi Méndez, president del Consell Comarcal del Priorat, ha destacat que aquests projectes busquen assegurar la supervivència del model agrari de la comarca, sense ampliar els regadius actuals. Amb volums d’aigua considerats baixos, es pretén garantir el futur agrícola sense provocar oposició per part d’entitats ecologistes, especialment si es resolen els problemes de les conques internes mitjançant la regeneració d’aigua de l’EDAR de Reus.