L’Agència Tributària de Catalunya publica el padró provisional d’impostos sobre emissions de vehicles per combatre el canvi climàtic.
Des de l’1 de maig del 2024, els contribuents poden accedir al padró provisional d’impostos sobre les emissions de vehicles i calcular les quotes a pagar a través del lloc web de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC). L’ATC ha difós el padró provisional corresponent a l’exercici 2023, que inclou tots els vehicles que tributen per les emissions de CO2.
Els titulars de vehicles poden consultar aquesta informació a partir de l’1 de maig a través del web oficial de l’ATC, accedint amb el seu NIF i la matrícula del vehicle o amb identificació digital com l’idCAT Mòbil. A més, tenen fins al 6 de juny per presentar al·legacions o fer modificacions si cal.
Aquest impost sobre emissions, en consonància amb les polítiques de fiscalitat ambiental promogudes a Europa per lluitar contra el canvi climàtic, grava les emissions de CO2 dels vehicles com a mesura directa per reduir l’efecte hivernacle i l’escalfament global. Els fons recaptats es destinen íntegrament al Fons Climàtic i al Fons del Patrimoni Natural, els quals s’inverteixen en accions per millorar el medi ambient, promoure la mobilitat sostenible, abordar la vulnerabilitat en sectors com l’agricultura i les zones costaneres, així com impulsar la recerca i la innovació per mitigar el canvi climàtic.
Segons les disposicions, estan obligats a pagar aquest impost les persones físiques i jurídiques residents a Catalunya durant el 2023 que siguin titulars de vehicles com turismes, furgonetes o motocicletes. També estan subjectes a l’impost les empreses sense residència fiscal a Catalunya però amb establiments o oficines a la regió, sempre que siguin titulars de vehicles domiciliats a Catalunya.
S’han establert exempcions per a vehicles com els elèctrics, els ciclomotors, els camions de més de 3,5 tones, els autocars i aquells vehicles adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. Els vehicles amb matrícules històriques i clàssiques gaudiran d’una bonificació del 100% en la quota, mentre que els vehicles amb una quota inferior a 6 euros no hauran de tributar.
Els contribuents poden optar per domiciliar el pagament abans del 15 de juliol del 2024 per obtenir una bonificació del 2%. Les dates límit de pagament varien segons la modalitat de pagament, i els detalls es proporcionaran en la notificació enviada als titulars.
Per a més informació sobre el pagament, els contribuents poden consultar el padró definitiu a la seu electrònica de l’ATC o trucar al telèfon d’atenció al client. L’ATC també ofereix assistència en persona a les seves oficines, tot i que és recomanable concertar una cita prèvia.
Altres articles d’interès:Catalunya garantirà fins a 17 hm³ d’aigua a la CR del Baix Ter