Nitrats Contaminen Aigües: La Ramaderia i l’Agricultura Industrial en el Punt de Mira
Un informe recent revela que el 30% de les estacions que monitoritzen l’aigua subterrània i el 5% de les que controlen l’aigua superficial mostren nivells alarmants de contaminació per nitrats. Aquesta situació és atribuïda principalment a les pràctiques intensives de l’agricultura i la ramaderia industrials.
El problema de fons
L’agricultura i la ramaderia industrials estan tenint un impacte devastador en el medi ambient i la salut pública. Els efectes adversos inclouen el desenvolupament de malalties, la desaparició d’insectes vitals com les abelles, la contaminació de les aigües i dels sòls, la desforestació i la contribució significativa al canvi climàtic. Aquestes activitats:
– Consumeixen grans quantitats d’aigua i petroli.
– Destrueixen ecosistemes valuosos a través del desboscament.
– Utilitzen productes químics que contaminen aqüífers, sòls i aliments, i emeten gasos d’efecte hivernacle.
– Perjudiquen els petits productors i concentren el mercat en mans de poques multinacionals.
– Amenacen la sobirania alimentària i l’agrodiversitat, amb un 75% dels cultius perduts en l’últim segle.
– Són responsables d’una quarta part de les emissions globals de gasos amb efecte hivernacle i consumeixen el 70% de l’aigua dolça del planeta.
La crisi alimentària i de recursos
La ramaderia i l’agricultura industrials van néixer amb l’objectiu d’augmentar massivament la producció d’aliments a baix cost. Tot i que aquest objectiu s’ha complert, les conseqüències són desastroses. Aproximadament un terç dels aliments produïts a nivell global es llencen, mentre que més de 800 milions de persones passen fam. La producció d’aquests aliments malbaratats consumeix un 24% de l’aigua dolça del planeta.
L’Impacte a Espanya
A Espanya, la ramaderia industrial ha crescut de manera descontrolada, amb conseqüències visibles i nefastes. Molts pobles s’han quedat sense aigua potable a causa de la contaminació per nitrats. El sector ramader és responsable del 67% de les emissions directes de gasos amb efecte hivernacle de l’agricultura, amb el porcí industrial emetent el 31% del metà. El 94% de les emissions d’amoníac provenen de la producció de porcs, aus i ous. El 66% de la superfície conreada es destina a alimentar animals, no persones. Espanya també lidera l’ús d’antibiòtics en la ramaderia, amb més de 910 milions d’animals sacrificats el 2020, una xifra superior a la població de la Unió Europea.
La contaminació per nitrats és només la punta de l’iceberg en una crisi més àmplia causada per les pràctiques industrials de producció d’aliments, que estan posant en perill la salut ambiental i humana a escala global.
Altres articles d’interès: La Vall d’Aran (Lleida) i Irati (Navarra) declarades noves reserves de la biosfera