Naturgy, a través de la seva divisió d’innovació, ha establert un acord de col·laboració amb el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic per al desenvolupament d’un projecte incipient en el camp dels sistemes d’emmagatzematge d’energia mitjançant bateries de vehicles. Les investigacions es realitzaran a les instal·lacions del Centre de Desenvolupament de Tecnologies de CIUDEN, una entitat pública, ubicada a Cubillos del Sil, una localitat de la província de Lleó. Aquesta iniciativa s’emmarca dins de l’estratègia global de Naturgy centrada en l’economia circular. Jesús Chapado, director d’Innovació de Naturgy, subratlla que la innovació és fonamental per a trobar solucions netes en matèria energètica per al futur i destaca la importància de col·laborar amb l’ecosistema per abordar els reptes complexos que es plantegen.
D’altra banda, Javier Quiñones, director de l’Àrea de Recerca de CIUDEN, anticipa que l’actual context afavoreix la “descarbonització de la nostra economia”. Recentment, Naturgy i el Banc Europeu d’Inversions han signat un préstec de 700 milions d’euros destinats a la digitalització de la xarxa elèctrica del grup i al reforçament de la garantia de subministrament a Espanya. Aquest projecte també inclou una acceleració en la descarbonització. Francisco Reynés, president executiu de Naturgy, destaca que això contribuirà significativament a l’avenç cap a la descarbonització de l’economia. Reynés afirma que l’empresa ha realitzat una aposta irreversible per la transició energètica, on la integració de fonts d’energia renovable és essencial per complir amb els objectius climàtics i de sostenibilitat. Ja s’ha efectuat un primer pagament de 500 milions d’euros i més del 75% de les inversions associades al finançament es duran a terme en àrees on la renda per càpita és inferior al 75% de la mitjana europea, com ara Castella-la Manxa, Castella i Lleó o Galícia, beneficiant-se de la creació de 5.000 llocs de treball.
Nedgia, l’empresa distribuïdora de gas del grup Naturgy, ha iniciat les operacions per injectar tot el gas renovable generat a partir de la planta BioVO a la seva xarxa. Situada a Granollers (Vallès Oriental), aquesta instal·lació produeix biometà a partir de residus orgànics i fang extret de les aigües residuals. Des de les primeres etapes, el projecte ha comptat amb la col·laboració del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i el Consorci Besòs-Tordera. Raúl Suárez, CEO de Nedgia, destaca l’aposta de l’empresa en l’aprofitament dels gasos renovables com a mitjà per accelerar la descarbonització, amb sis projectes similars desplegats arreu de l’Estat. Pere Rodríguez, president del Consorci del Vallès Oriental, defensa que la transició energètica també ha de ser liderada per l’administració pública. Òscar Sierra, president del Consorci Besòs-Tordera, subratlla com la planta BioVO complementa l’ús d’energia en llars i indústries.
Naturgy ha experimentat un notable increment del seu benefici, assolint 1.045 milions d’euros, el que representa un creixement del 88% en comparació amb el mateix període de l’any anterior, tal com es detalla en la documentació enviada a la Comissió Nacional del Mercat de Valors. Durant els primers sis mesos de l’any, el grup energètic ha destinat 839 milions d’euros a inversions i presenta un deute de 10.752 milions d’euros. Francisco Reynés subratlla que aquests resultats reafirmen l’evolució positiva ja anunciada anteriorment per l’empresa, corresponent a l’any 2022. En aquest context, el president executiu de Naturgy ressalta que el balanç reflecteix la solidesa del pla industrial de la companyia i reforça el seu paper com a garantia de la seguretat del subministrament energètic a Espanya. El grup assegura que el primer semestre ha estat marcat per la disminució dels preus de l’energia en un context caracteritzat per una persistent volatilitat.