Avui, les més de 200 localitats que depenen del sistema Ter-Llobregat, amb una població total d’aproximadament sis milions de persones i repartides en 14 comarques, experimenten un canvi significatiu en la gestió de la sequera. Enfrontant-se a una situació excepcional agreujada, aquestes àrees, que inclouen municipis com l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Berguedà, el Garraf, el Gironès, el Maresme, la Selva, el Solsonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, passen a la fase de preemergència.
Aquesta fase, no prevista en el Pla de Sequera existent, permet l’aplicació de mesures temporals i d’adaptació, amb l’objectiu de consensuar accions abans de declarar oficialment l’emergència. Les restriccions i mesures han estat publicades al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).
Entre les mesures previstes, destaquen la reducció del consum màxim d’aigua per habitant a 210 litres al dia, incloent-hi activitats econòmiques i comercials. A més, es preveu una disminució del 40% en la dotació d’aigua per al reg agrícola o la substitució parcial dels cabals destinats a aquest fi per aigües regenerades. Altres restriccions inclouen la reducció del 15% en els consums d’aigua dels usuaris industrials, una reducció del consum d’aigua en usos recreatius i limitacions significatives en els usos ramaders.
A més, s’han establert prohibicions com la restricció total de l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes, tret del reg de supervivència d’arbres o plantes que es realitzarà gota a gota o amb regadora. També queda totalment prohibit el reg de gespa, amb excepcions per a àrees destinades a pràctiques esportives federades o aquelles que utilitzin aigües de pluja recollides o aigua regenerada.
Finalment, s’han implementat limitacions a l’ompliment i reompliment de piscines com a part de les mesures per abordar aquesta crítica situació de sequera.