Hi ha moltes maneres d’estalviar diners en la compra d’aliments, planificar els àpats és una d’elles. Abans d’anar a comprar, procureu planificar els vostres àpats pels dies següents. Això farà que compreu només allò que us cal sense gastar més del compte i sense haver de llençar cap aliment.
És convenient fer una llista veient els aliments que ja teniu a casa. A més, si compreu just el que necessiteu podeu evitar carregar massa i us desplaçareu amb més comoditat, sense fe ús del cotxe.
Cercar el millor preu, comparar i contrastar, busqueu ofertes i descomptes. Es convenient comparar preus del mateix producte però de diferents marques ja que podeu trobar preus molt diferents. Si voleu aclariments o més informació, pregunteu als empleats de l’establiment.
Comprar aliments de temporada, comprar fruites i verdures de temporada pot reduir molt els costos i augmentar la frescor i el sabor dels productes. Si no heu d’utilitzar immediatament tot el que compreu, podeu preparar algunes de les hortalisses i congelar-les o bé cuinar sofregits, escalivades, samfaines, etc., que serveixin per acompanyar plats que prepareu posteriorment.
Si podeu, compreu els aliments a granel, solen ser més barats. Els aliments dissenyats per estalviar temps a la cuina poden ser més cars ques aliments com els congelats, precuinats, verdures, arròs instantani, i amanides en bosses preparats per ser consumit sense més preparació i estalviar temps. A més del plàstic que generen tots aquests aliments envasats de menjar ràpid.
Els aliments més interessants, bons, nutritius i barats:
Hi ha una sèrie d’aliments que resulten mols assequibles de preu durant tot l’any. Permeten mantenir una bona varietat alimentaria a un cost molt raonable. Procureu combinar-los. Aquests aliments són:
- Els llegums. Preu baix i valor nutricional alt.
- Els ous. Aliments molt nutritius, amb moltes opcions culinàries i
econòmics. - La fruita seca: avellanes solen ser les més barates.
- Peix. Diverses varietats es mouen dins d’uns preus assequibles. Barats, sardines i seitons solen ser força econòmics. Els peixos de piscifactoria són opcions també molt recomanables pel seu preu i el valor nutricional.
La fruita de temporada és la millor opció per un postre o un petit àpat entre hores. Sempre que us sigui possible prepareu unes quantes bases de les receptes que podeu menjar en els dies posteriors. Així ho podeu anar combinant amb els aliments 7 frescos que aneu comprant. Ajustar la mida de les racions evitarà que sobri menjar preparat. Reutilitzar les sobres del menjar, canviant les preparacions, afegint-hi ingredients i condimentant amb espècies i herbes aromàtiques és una excel•lent forma d’aprofitar i reduir despeses.
Tots sabem que menjar fora de casa pot resultar més car. Si aneu a un restaurant podeu estalviar diners aprofitant les ofertes, els descomptes, els plats únics ben equilibrats, els plats especials del dia, etc. SI menjeu fora perquè aneu d’excursió o alguna activitat que us ocupa l’hora de dinar o de sopar, recordeu que l’opció de la carmanyola o fins i tot l’opció de l’entrepà i la fruita poden ser grans aliades. L’aigua és la beguda més saludable i més barata.
Aliments com ara llaminadures, begudes ensucrades, brioixeria, precuinats, aperitius salats, dolços, begudes alcohòliques, s’han de moderar ja que no són aliments bàsics.
Altres articles d’interès: Les ‘torrijas’ de la Pili del restaurant Què s’hi cou