Manca d’insecticides i més fruita descartada: el sector reclama solucions contra el trip
Els productors de fruita de Catalunya, sobretot del Segrià i les Garrigues, tornen a patir els efectes del trip, una plaga que, tot i no fer mal intern a la fruita, en provoca decoloració i en dificulta la comercialització, especialment en el cultiu de la nectarina.
Enguany la situació s’ha agreujat per la manca de matèries actives autoritzades per al seu control, una conseqüència directa de les restriccions fitosanitàries vigents a l’Estat espanyol. El sector se sent desprotegit, obligat a complir una normativa europea que —afirmen— no s’aplica a la fruita importada.
Des de la JARC (Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya) reclamen a les autoritats europees l’autorització urgent de nous pesticides que ja s’utilitzen en països com França, Itàlia i Grècia. “És incoherent que un producte es pugui aplicar allà i no aquí”, denuncia Sergi Balué, cap sectorial de fruita dolça de l’entitat.
La patronal agrària també critica que cada vegada disposen de menys recursos per combatre plagues mentre es permet la importació de fruita tractada amb productes prohibits a la Unió Europea, fet que consideren una competència deslleial i un risc per a la viabilitat de les collites.
Tot i aquests reptes, els productors celebren que la mosca negra ha tingut enguany una incidència menor gràcies a les condicions climàtiques. Amb tot, insisteixen que cal una política agrària coherent que garanteixi el mateix nivell d’exigència i control per a tot el producte que entra al mercat europeu i que doni suport real al sector agrari local.
