L’ONU alerta: cal una mobilització mundial pel canvi climàtic
Les emissions de gasos d’efecte hivernacle han assolit un màxim històric el darrer any, amb un increment de l’1,3%, i si no es redueixen en un 9% anual fins a 2030, el món podria enfrontar un augment de temperatures catastròfic de 3,1 graus centígrads abans de final de segle. Així ho alerta l’Informe sobre la Bretxa d’Emissions 2024 de l’ONU, publicat recentment pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA).
L’informe, presentat durant la Conferència Mundial de Biodiversitat COP16 a Cali, Colòmbia, avisa que els compromisos climàtics actuals no són suficients per limitar l’augment de la temperatura a 1,5 graus, el màxim acordat a París per evitar els pitjors efectes del canvi climàtic. La directora del PNUMA, Inger Andersen, va emfatitzar la necessitat d’una mobilització global immediata, alertant que, en cas contrari, l’objectiu dels 1,5 graus “morirà” i un increment de 2 graus passarà a “vigilància intensiva”.
Una amenaça imminent: el futur del planeta en joc
El secretari general de l’ONU, António Guterres, va alertar en un missatge de vídeo que el món “es troba en una corda fluixa planetària”. La manca de mesures contundents ens portaria de cap a un desastre climàtic, on les poblacions més vulnerables serien les més afectades.
Segons l’informe, assolir els objectius de París només serà possible si els països redueixen col·lectivament un 42% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle el 2030 i un 57% el 2035. Això implica adoptar plans nacionals més ambiciosos i concretar-ne els objectius a la propera COP30, prevista pel 2025 al Brasil.
Energia neta i conservació de boscos, claus per a una resposta eficaç
L’informe destaca el potencial de les energies renovables per reduir significativament les emissions. L’energia solar i eòlica podrien contribuir al 27% de la reducció total d’emissions el 2030, mentre que la conservació de boscos podria aportar fins al 20%. Per assolir-ho, però, caldrà una col·laboració internacional sense precedents, centrada en maximitzar els beneficis socials, econòmics i mediambientals de cada acció.
A la propera COP29, que tindrà lloc al novembre a Bakú (Azerbaidjan), es preveu que els països discuteixin amb detall aquests nous objectius. Guterres va subratllar que el camí cap als 1,5 graus requereix una acció global ambiciosa i sostinguda, especialment entre els països del G20, responsables del 80% de les emissions globals.
Tecnologia assequible: una oportunitat per assolir els objectius climàtics
Tot i les perspectives desafiants, l’informe de l’ONU destaca que les tecnologies actuals, si s’adopten a escala, poden contribuir a assolir les reduccions d’emissions necessàries per frenar l’escalfament global. Segons el PNUMA, l’ús d’energia neta i les millores en eficiència energètica podrien canviar radicalment la trajectòria climàtica del planeta.
La crida és clara: el rellotge corre i les accions urgents són imprescindibles per evitar els efectes més devastadors del canvi climàtic i protegir la vida de milions de persones arreu del món.
Altres articles d’interès: Ecoembes menteix: Greenpeace revela la veritat sobre el reciclatge a Espanya