Llei de Restauració de la Naturalesa (LRN): el Consell de la UE decidirà el seu futur el 17 de juny
La Llei de Restauració de la Naturalesa (LRN) es troba en una fase crucial dins dels tràmits europeus, especialment per la canviant postura de països com Hongria. L’objectiu de la LRN és recuperar part dels ecosistemes degradats, que ja afecten al 80% dels hàbitats a Europa, i frenar la pèrdua de biodiversitat.
Malgrat l’aprovació del Parlament Europeu i les negociacions entre la Comissió, el Consell de la UE i el Parlament, la decisió final sobre la LRN es prendrà al Consell de la UE el proper 17 de juny, durant l’última votació de l’actual presidència belga, amb incerteses sobre la seva aprovació. La llei proposa recuperar el 20% dels ecosistemes degradats d’aquí al 2030 i promou una agricultura sostenible en harmonia amb l’entorn.
Vanessa Sánchez, responsable de l’àrea de Governança a la Fundació Global Nature, destaca la importància de la llei: “Parlem de la primera gran legislació sobre biodiversitat de la història comunitària, que tracta de detenir la pèrdua d’insectes pol·linitzadors i mantenir els espais urbans verds. És imprescindible per recuperar part de la natura perduda i garantir el futur del planeta.”
Suport empresarial i científic a la LRN
La LRN ha rebut el suport tant del món empresarial com de la comunitat científica. Més de 50 empreses, incloent-hi Coca-Cola, Iberdrola i H&M, han expressat en una carta la necessitat d’aprovar aquesta normativa. “Les empreses i associacions empresarials belgues i europees demanem a la presidència belga del Consell que garanteixi l’adopció urgent de la LRN de la UE, tal com van acordar els colegisladors el novembre de 2023 i va adoptar el Parlament Europeu al febrer de 2024”, afirma la carta.
La pressió sobre els estats i la presidència belga perquè aprovin la LRN ha arribat per diversos fronts. Aquest any, una altra carta dels ministres de Medi Ambient, i des de 2023, una gran campanya liderada per desenes de científics i organitzacions ecologistes, juntament amb un centenar de grans empreses com Inditex, Nestlé, Danone, Unilever o Ikea, ha acumulat centenars de milers de signatures ciutadanes. El 31 de maig passat, la comunitat científica va reiterar la seva preocupació en una nova comunicació.
“Des de l’organització ecologista insisteixen que és fonamental per al futur d’Europa que la LRN sigui aprovada. Estaran a Brussel·les el proper 17 de juny coincidint amb la votació”, conclou Sánchez.
Altres articles d’interès: Espanya esgota els seus recursos naturals i entra en dèficit ecològic