L’impacte del canvi climàtic sobre la salut: un nou repte a Catalunya
El canvi climàtic no només afecta el medi ambient, sinó també la salut de les persones. Catalunya ha començat a estudiar de manera més precisa aquesta relació, en un moment en què les onades de calor, la contaminació i les malalties transmeses per mosquits amenacen amb intensificar-se i afectar més sectors de la població.
El projecte pioner impulsat per la Mútua de Terrassa i el Servei Meteorològic de Catalunya investiga com l’escalfament global empitjora les condicions de salut de la població, especialment en pacients amb malalties cròniques. Amb l’ús de dades recopilades durant més de 15 anys, aquest projecte analitza l’impacte de les onades de calor, la contaminació atmosfèrica i altres fenòmens meteorològics extrems, per identificar patrons de vulnerabilitat i desenvolupar millors estratègies de prevenció i mitigació.
Els efectes immediats del canvi climàtic
Les onades de calor, cada vegada més intenses i freqüents, ja estan provocant un augment significatiu de les hospitalitzacions per problemes respiratoris i cardiovasculars. Segons dades del Departament de Salut, a Catalunya, els episodis de calor extrema com el viscut l’estiu del 2003, que va provocar un excés de mortalitat del 53% respecte a l’any anterior, poden ser cada cop més comuns.
A més, la contaminació atmosfèrica continua sent un dels principals problemes de salut pública a l’àrea metropolitana de Barcelona. Es calcula que provoca al voltant de 3.500 morts prematures anuals, especialment per les partícules fines (PM2.5) que s’acumulen a l’aire. Aquests contaminants es veuen afavorits per l’augment de les temperatures, la qual cosa enforteix l’efecte illa de calor a les grans ciutats.
Les noves amenaces: malalties transmeses per vectors
Un altre efecte preocupant del canvi climàtic és l’augment de malalties transmeses per vectors, com el dengue, la malària o el chikungunya, que fins ara eren poc freqüents a Catalunya. L’increment de les temperatures afavoreix la reproducció dels mosquits i allarga el període de transmissió d’aquestes malalties. Es preveu un augment del nombre de casos a mesura que es modifiquen les condicions climàtiques, especialment en zones on abans no existien riscs significatius.
Solucions i adaptacions en marxa
Davant d’aquesta emergència, la Generalitat de Catalunya ha incorporat la crisi climàtica com a prioritat en la seva política sanitària, incloent mesures preventives com el Protocol per a la vigilància i el control de les arbovirosis i el Protocol per prevenir els efectes de les onades de calor en salut(POCS). També s’han llançat campanyes massives de sensibilització, com “Un estiu sense UFFF”, per educar la població sobre com protegir-se dels efectes de la calor.
Per mitigar l’impacte futur, s’han proposat diverses estratègies, incloent l’augment d’espais verds en zones urbanes per reduir les temperatures i absorbir els gasos d’efecte hivernacle, fet que també millora la salut mental i física de la població, reduint l’estrès i fomentant l’activitat física.
Una emergència que demana acció immediata
Amb la creació del Programa de resposta davant l’emergència climàtica en salut, Catalunya segueix els passos de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i enforteix els serveis públics de salut per combatre els efectes del canvi climàtic sobre la salut. La iniciativa inclou una estreta col·laboració entre departaments, com Salut i Medi Ambient, per garantir que les polítiques de mitigació i adaptació siguin eficaces i equitatives.
La crisi climàtica és ja una realitat a Catalunya i exigeix una resposta coordinada i integral per garantir la salut de la seva població en un futur cada vegada més incert.
Altres articles d’interès: L’expansió de les zones verdes a l’Antàrtida: Un senyal preocupant del canvi climàtic