L’Escalfament del mediterrani multiplica el verinós Cuc de Foc
L’augment de la temperatura de l’aigua provocat pel canvi climàtic està contribuint a la multiplicació dels cucs de foc al Mediterrani, una espècie depredadora que ara devora els peixos que Alfonso Barone atrapa en les seves xarxes a les costes de Sicília. Aquests depredadors prosperen en les aigües cada vegada més càlides, semblant-se als centpeus i alimentant-se de tot, des de corals fins a peixos atrapats en xarxes de pesca.
Barone, pescador de 34 anys, explica com treu un cuc llarg i vermell de dins d’un verat. Els pèls verinosos d’aquests cucs es deixen anar fàcilment, i ell ja ha patit diverses picades, inclosa una en un ull. “Es mengen el cap, tot el cos i l’esbudellen”, diu mentre recull un besuc destrossat davant la costa de Marzamemi, al sud-est de Sicília.
Increment de la presència del cuc de foc
La presència del cuc de foc al Mediterrani no és nova, però abans solien ser menys nombrosos i només s’observaven a Sicília durant l’estiu. Ara, amb l’escalfament global, les aigües més càlides esdevenen un hàbitat ideal per a aquests cucs, que són cada vegada més nombrosos i presents durant tot l’any.
Els pescadors han hagut de reduir el temps d’immersió de les xarxes a l’aigua, la qual cosa ha resultat en una pesca menys abundant. Malgrat això, els atacs dels cucs no es poden evitar completament. “Solien menjar al voltant del 30% de la captura. Ara, aquesta xifra ha augmentat al 70%”, lamenta Barone.
Migració i impacte del cuc de foc
Segons el zoòleg Francesco Tiralongo, que dirigeix un projecte per estudiar el fenomen a la Universitat de Catània, els cucs de foc també migren a noves àrees, inclosa Calàbria, al sud d’Itàlia. Aquesta espècie oportunista es comporta tant com depredador com carronyer, amb grans quantitats en aigües molt poc profundes.
A la platja de Marzamemi, alguns turistes es posen màscares o sabates de plàstic abans de banyar-se. “Em nego a que això arruïni les meves vacances, però sempre nedo amb la màscara posada per veure el fons”, diu Fabiana Davanzo, una turista de Milà.
L’escalfament global provoca diversos canvis al Mediterrani, que probablement s’agreujaran en els pròxims anys, segons Federico Betti, expert en espècies invasores de la Universitat de Gènova. La temperatura mitjana del Mediterrani ha augmentat al voltant de 1,2 graus en els últims 40 anys, disminuint la diversitat de les espècies presents i provocant la mortalitat massiva dins d’algunes espècies.
Espècies tropicals i impacte ecològic
Algunes espècies tropicals no natives estan apareixent al Mediterrani, provocant profunds canvis en els ecosistemes marins. Un exemple és el cranc blau, que devasta les zones de mariscos al Delta del Po, al nord d’Itàlia. A diferència dels cucs de foc, els italians estan tractant de convertir aquests crancs en un recurs alimentari.
El zoòleg Tiralongo ha descobert que els cucs de foc tenen excel·lents habilitats regeneratives: “No es pot matar un cuc de foc tallant-lo per la meitat, perquè tant la part amb el cap com la part posterior poden regenerar-se completament en uns 22 dies”, explica.
Altres articles d’interès: La caravel·la portuguesa arriba a Catalunya i provoca el tancament de platges