Les pomes de muntanya de Biolord: petites, ecològiques i amb molta personalitat
Malgrat la sequera dels darrers anys, els productors de poma ecològica de muntanya han sabut adaptar-se amb fruits una mica més petits però en major quantitat. A Catalunya hi ha unes 20 hectàrees de pomera de muntanya, situades entre els 800 i 1.300 metres d’altitud a l’Alta Ribagorça, el Solsonès, el Berguedà, la Cerdanya i el Pallars Sobirà.
La cooperativa Biolord, formada per onze explotacions d’aquestes comarques, treballa amb un banc de terres per revitalitzar l’agricultura a la Vall de Lord i evitar l’abandonament de camps i feixes. El projecte va néixer el 2012 gràcies a set veïns que volien tornar a situar el sector primari al centre de l’economia local.
Sis varietats, quatre d’exclusives
Biolord cultiva sis varietats principals, quatre de les quals tenen nom propi: bruna, negreta, groga i roja.
-
Bruna, la més emblemàtica, prové de la varietat Renoir i destaca per la polpa ferma, sucosa i dolça, amb aquell gust “de poma d’abans”.
-
Negreta, de la varietat Story, és d’un granat intens, molt resistent i amb un equilibri perfecte entre dolçor i acidesa.
-
Grogues, com la Golden Delicious o l’Opal, són dolces, cruixents i amb puntets vermells provocats pels contrastos de temperatura de l’alta muntanya.
-
Roges, com Gala, Fuji o Crimson Crisp, presenten una polpa blanc-grogosa molt sucosa i un sabor dolç amb un toc d’acidesa.
Amb aquesta aposta per l’ecologia i la proximitat, Biolord ha convertit les pomes de muntanya en un producte singular que combina qualitat, tradició i respecte pel territori.
