Les plantes de purins a Lleida en risc sense els ajuts estatals
Les plantes de tractament de purins d’Alcarràs, Juneda i Miralcamp afronten un futur incert després que el govern espanyol hagi anunciat la fi de les primes estatals que han permès la seva viabilitat durant els últims anys. Aquesta situació afectarà primer la planta d’Alcarràs, que a finals d’aquest any deixarà de rebre els ajuts per generar electricitat a través de cogeneració, un sistema que utilitzava des de fa 25 anys. La mateixa problemàtica impactarà les dues plantes de Juneda el 2025 i la de Miralcamp el 2033.
Davant d’aquesta situació, les empreses propietàries de les instal·lacions han començat a desenvolupar projectes per reconvertir les plantes i així evitar-ne el tancament. L’empresa portuguesa Capwatt, propietària de la planta d’Alcarràs, ha anunciat un projecte que consisteix en aprofitar el metà dels purins per produir biometà, amb l’objectiu d’injectar-lo a la xarxa de distribució de gas natural. Aquesta iniciativa permetria mantenir l’activitat de la planta i contribuir a la producció d’energia renovable.
Pel que fa a la planta de Tracjusa, la cooperativa GAP espera posar en marxa a finals d’aquest any un polèmic projecte que preveu obtenir gas a partir de residus, una mesura que ha estat objecte de protestes per part de col·lectius ecologistes i alguns partits polítics. Paral·lelament, GAP treballa en un altre projecte anomenat Biogap, que té com a objectiu incorporar diverses fonts d’energies renovables, com ara la solar, el biogàs i l’hidrogen verd, per garantir la continuïtat de la planta més enllà de l’any 2025, quan es preveu la finalització de les primes.
A llarg termini, les plantes de Juneda i Miralcamp també es preparen per aquest nou escenari. Neoelectra, l’empresa que gestiona la planta de Miralcamp, ha confirmat que està estudiant diverses alternatives de reconversió que inclouen la producció d’hidrogen, l’emmagatzematge en bateries i la generació de biogàs. A més, la planta de Vag a Juneda preveu instal·lar un sistema d’autoconsum amb energia fotovoltaica per tal de reduir la seva dependència de l’electricitat provinent de fonts no renovables.
Aquest conjunt de mesures suposa un canvi significatiu en el model de funcionament d’aquestes plantes, que fins ara depenien en gran part dels ajuts estatals per mantenir la seva viabilitat. La reconversió cap a la producció de biogàs i altres fonts d’energia renovable podria garantir la continuïtat d’aquestes instal·lacions i la gestió sostenible de les dejeccions ramaderes, un aspecte clau per a la indústria agropecuària de les comarques de Lleida.
Altres articles d’interès: Nova residència d’estudiants a Girona aposta per l’eficiència energètica