Les onades de calor canvien el mapa turístic europeu: el nord guanya popularitat
El turisme a Europa es desplaça cap al nord en busca de climes més frescos, amb un augment notable de visitants en països com el Regne Unit, Escandinàvia i Irlanda, a causa de les onades de calor extremes. Aquest canvi està alterant les rutines i desplaçaments dels viatgers.
Segons Sergi Simón, coordinador de programes de gestió de riscos i sostenibilitat de l’escola de negocis EALDE, països com els escandinaus, el Regne Unit i Irlanda estan guanyant popularitat gràcies a les seves temperatures més agradables durant els mesos d’estiu, en comparació amb els tradicionals destins mediterranis. Simón assenyala que el sud d’Europa, amb Espanya al capdavant, ha estat durant molt de temps un imant per als turistes europeus, que ara busquen refugi en climes més frescos del nord del continent. Aquest fenomen ha estat batejat com a “coolcations”, una combinació en anglès de “localitats fresques”.
Un estudi realitzat per l’agència de viatges eDreams indica que l’interès per viatjar al Regne Unit ha augmentat un 75%, mentre que els països nòrdics també han experimentat un augment significatiu de visitants. Dades d’Eurostat mostren que les pernoctacions turístiques a Dinamarca van incrementar un 15,9% durant els quatre primers mesos de l’any respecte a les xifres anteriors a la pandèmia. Els viatges a Noruega i Suècia també van créixer un 22% i 11%, respectivament, enfront de l’any anterior, mentre que Islàndia va veure un augment del 400% en el nombre de turistes entre 2010 i 2023. L’any passat, Islàndia va rebre més de 2,2 milions de turistes, gairebé sis vegades la població del país.
En el context espanyol, la mobilitat turística també es desplaça cap al nord peninsular, on la demanda immobiliària de població estrangera, sobretot britànics i alemanys, està en augment. Aquests residents a la zona mediterrània busquen adquirir una segona residència per a l’estiu.
Aquesta situació obliga els destins del sud a desenvolupar estratègies com el foment d’atraccions i activitats no dependents del clima o l’adaptació d’infraestructures per afrontar la calor. Algunes companyies d’assegurances ofereixen pòlisses que permeten als turistes recuperar els seus diners si les temperatures superen els 40 graus durant les seves vacances.
Segons Simón, “l’adopció de pràctiques sostenibles, la diversificació de l’oferta i l’adaptació a les noves realitats climàtiques seran claus perquè el turisme europeu continuï sent un motor de desenvolupament econòmic i cultural”.
Altres articles d’interès: SOS Costa Brava denuncia la pressió de la nàutica d’esbarjo a Cap Roig-Castell