WWF fa una crida a votar en les eleccions europees per evitar retrocessos en política ambiental
En un context de doble crisi climàtica i de pèrdua de biodiversitat, WWF recorda la importància de les eleccions europees per oferir als ciutadans una visió de futur més sostenible, segur i equitatiu.
Les eleccions europees, una cita crucial
Del 6 al 9 de juny, 400 milions d’electors estan convocats a votar per renovar el Parlament Europeu. A Espanya, aquestes eleccions se celebraran el 9 de juny, i WWF destaca la rellevància d’aquesta data, ja que el vot ciutadà determinarà la composició dels 705 escons del Parlament i la direcció que prendrà la UE en els pròxims cinc anys. WWF llança la campanya “Eleccions que importen” per conscienciar sobre la importància de votar, explicant els riscos i oportunitats d’aquesta cita electoral.
Retrocessos en les polítiques ambientals europees
Les eleccions europees es duen a terme en un context polític complex, amb greus retrocessos en polítiques ambientals i un augment de les veus contra el Pacte Verd Europeu. Propostes com la reducció de la protecció del llop, el rebuig a la normativa sobre plaguicides, la rebaixa ambiental de la PAC, la paralització de la norma sobre sistemes alimentaris sostenibles i la llei de restauració de la naturalesa són exemples d’aquests retrocessos, alimentats per partits contraris a la transició verda.
Crisi climàtica i de biodiversitat: peticions i solucions
WWF insta els líders europeus a rebutjar les crides a desregular en matèria climàtica o de protecció de la naturalesa, ja que posen en perill la seguretat i el benestar de la ciutadania. Recorden que els esforços globals són insuficients per frenar l’escalfament global i la pèrdua de biodiversitat. WWF destaca tres accions clau per a les polítiques de la UE en els pròxims anys: acabar amb la dependència dels combustibles fòssils, prioritzar la naturalesa per a la seguretat i la resiliència, i no deixar ningú enrere.
L’emergència climàtica, una amenaça imminent
Els ciutadans europeus pateixen cada vegada més fenòmens meteorològics extrems, com sequeres, onades de calor, inundacions i incendis forestals. La pèrdua d’ecosistemes i biodiversitat continua, amplificant els efectes de l’emergència climàtica. La mortalitat vinculada a la calor ha augmentat un 30% en les últimes dues dècades a Europa, amb més de 300.000 morts anuals per contaminació de l’aire només el 2021.
La UE ha de fixar l’objectiu d’aconseguir la neutralitat climàtica el 2040 per complir l’Acord de París i evitar el pitjor de la crisi climàtica. En els pròxims cinc anys, ha de redissenyar la seva economia per reduir la dependència dels combustibles fòssils i aprofitar els beneficis d’ecosistemes sans, abordant les desigualtats i garantint que les comunitats més vulnerables no suportin les càrregues més pesades.
Declaracions des de WWF
Luis Suárez, coordinador de conservació de WWF, adverteix: “El Pacte Verd i el futur de la Unió Europea estan en perill si permetem que el Parlament Europeu es configuri amb una nova majoria de partits antieuropeistes i negacionistes del canvi climàtic”. Suárez encoratja a tota la ciutadania a votar el 9 de juny, recordant que no totes les opcions polítiques són iguals i que cal apostar per aquelles que vetllen pel bé comú i un futur verd i sostenible.
Altres articles d’interès: Incendis forestals a Espanya: més de 14.000 hectàrees cremades el 2024