Les eleccions del 2024: La clau per al futur climàtic global
L’any 2024, cinc països claus —Estats Units, Brasil, Índia, Indonèsia i la Unió Europea— celebraran eleccions que podrien definir el rumb de les polítiques climàtiques globals durant les pròximes dècades. Aquests estats no només representen una part significativa de les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle, sinó que també tenen un pes determinant en la lluita contra el canvi climàtic a nivell mundial. Les decisions que prenguin poden ser decisives per aconseguir els objectius de descarbonització establerts per l’Acord de París o, per contra, mantenir la dependència dels combustibles fòssils, agreujant encara més la crisi climàtica.
Estats Units
Els Estats Units, un dels majors emissors de carboni del món, és el centre de totes les mirades. L’administració de Joe Biden ha impulsat mesures rellevants, com la *Inflation Reduction Act*, per promoure l’energia neta i reduir les emissions de gasos contaminants. No obstant això, l’elecció d’un candidat que no prioritzi aquestes polítiques podria suposar un retrocés, com ja va passar durant la presidència de Donald Trump, que va retirar el país de l’Acord de París. Un canvi de govern podria paralitzar aquests avenços i tenir repercussions globals.
Brasil
Brasil juga un paper crucial per la seva responsabilitat en la conservació de l’Amazònia, considerada el “pulmó del món”. Després d’un augment alarmant de la desforestació sota el mandat de Jair Bolsonaro, el president Lula da Silva ha revertit algunes d’aquestes polítiques i ha reforçat la protecció ambiental. Tanmateix, el futur d’aquests esforços depèn del suport continu a aquest tipus de polítiques ecològiques en un context polític fràgil.
Índia
Com a segon país més poblat del món i amb una economia en creixement, l’Índia afronta el repte d’equilibrar el desenvolupament amb la sostenibilitat. Tot i els progressos en energia solar i altres fonts renovables, l’Índia encara depèn molt del carbó per al seu subministrament energètic. Les eleccions de 2024 podrien determinar si el país accelera la transició energètica o manté el seu compromís amb el carbó.
Indonèsia
Indonèsia, una altra nació amb un alt índex de desforestació i emissions, també serà clau. El futur govern decidirà si continua prioritzant les indústries que degraden els seus boscos tropicals o si adopta mesures més sostenibles per reduir la tala massiva i les emissions associades.
Unió Europea
Finalment, les eleccions al Parlament Europeu seran fonamentals per a la continuïtat del *Pacte Verd Europeu*, que ha situat la UE com un dels líders mundials en la lluita contra el canvi climàtic. Una victòria de forces polítiques contràries a les polítiques ambientals podria debilitar aquest lideratge i afectar negativament la influència de la UE en el context global.
Un futur incert
En conjunt, aquestes eleccions podrien marcar un punt d’inflexió en la lluita global contra el canvi climàtic. Si els governs triats es comprometen fermament amb la reducció d’emissions i la transició energètica, el món encara podria tenir una oportunitat de complir els objectius climàtics establerts. En cas contrari, l’avenç cap a la descarbonització es podria veure gravement compromès, amb conseqüències devastadores per al medi ambient i la humanitat.
Altres articles d’interès: El nou equip de Von der Leyen: un gir perillós per al Pacte Verd Europeu?