L’Alt Empordà s’uneix per protegir l’Albera marítima
Amb la pandèmia de la Covid-19, el turisme natural va experimentar un creixement que ha dificultat la preservació dels ecosistemes i la moderació del turisme. En resposta a aquesta situació, tres municipis de l’Alt Empordà s’han unit per protegir l’espai de l’Albera marítima i promoure un turisme sostenible. Aquesta iniciativa, que va començar fa quatre anys, ha donat avui un pas endavant amb la presentació d’activitats de divulgació que es realitzaran aquest estiu. Cada municipi oferirà una activitat organitzada per l’entitat Som Mar, una associació sense ànim de lucre dedicada a la preservació del mar i a la salut integral de les persones. Aquesta col·laboració representa un “primer pas” cap a noves iniciatives per millorar la gestió d’aquest entorn natural “entre parcs”, que compta amb un important patrimoni paisatgístic i natural, però que actualment no disposa de cap figura de protecció. L’Albera marítima s’estén des del cap de Cervera fins a Cap Ras, a Llançà.
Moderar el turisme i millorar la gestió dels espais
Des de la pandèmia, el turisme natural ha crescut significativament, obligant els espais naturals i parcs a implementar regulacions. Al Cap de Creus, per exemple, fa tres anys que es tanquen els accessos a Cadaqués i Roses per gestionar les aglomeracions. No obstant això, la zona de l’Albera marítima no té cap figura de protecció per controlar aquestes masses de visitants. L’objectiu del projecte és equilibrar turisme i sostenibilitat a través d’una experiència “molt més conscient” i connectada amb l’entorn. En declaracions a l’ACN, Irene Álvarez, biòloga de Som Mar, va explicar que les activitats estan dissenyades per “millorar la gestió” d’aquests espais.
Els alcaldes celebren la unió
Gael Rodríguez, alcalde de Portbou, ha qualificat aquesta iniciativa com una “nova etapa” basada en el respecte als valors locals. Rodríguez ha destacat que l’Albera marítima és “un paratge impressionant i el més pur i verge de tota la costa”. Davant del col·lapse turístic en altres zones, considera que ara és el moment de promocionar-se des dels valors i el respecte.
Nuria Escarpanter, alcaldessa de Llançà, ha subratllat que el projecte té un doble objectiu: potenciar el territori i fomentar la seva preservació. Lluís Bosch, alcalde de Colera, ha defensat que aquest projecte, que uneix les tres localitats, marca el camí a seguir per aquests municipis en el futur.
Altres articles d’interès: La Vall d’Aran (Lleida) i Irati (Navarra) declarades noves reserves de la biosfera