La IA agilitzarà el seguiment de la fauna al Pirineu
Científics catalans han desenvolupat una eina d’intel·ligència artificial que permet identificar en dècimes de segon els animals capturats en milers de fotografies preses per càmeres de fototrampeig. Aquesta innovació revolucionarà el seguiment de la fauna al Pirineu, especialment de l’os bru.
Al Pirineu, desenes de càmeres de fototrampeig, amagades entre arbres i matolls, es disparen automàticament quan detecten moviment. Fins ara, tècnics de fauna i Agents Rurals dedicaven hores a visionar i classificar les imatges capturades. Ara, gràcies a la intel·ligència artificial, aquest procés es farà en dècimes de segon.
Cadascuna d’aquestes càmeres pot generar entre 2.000 i 10.000 imatges cada tres mesos, fet que prolongava l’anàlisi durant setmanes o mesos. Aquest retard en la classificació d’imatges podia endarrerir l’aplicació de mesures de conservació o gestió de les espècies, perjudicant la protecció de la fauna.
La nova eina, denominada PyrVisión, ha estat desenvolupada pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), amb el suport del Centre de Visió per Computador de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Per identificar les diferents espècies, el model d’intel·ligència artificial s’ha entrenat amb 35.000 fotografies d’animals capturades per càmeres de fototrampeig, proporcionades pels Agents Rurals i el Servei de Fauna de la Generalitat. Arnau Campanera, investigador del Grup de Biologia de la Conservació del CTFC, destaca que aquestes imatges s’han etiquetat manualment, una per una, en un procés que ha durat mesos però ha donat resultats excel·lents.
“Aquest model d’IA no ha après com és una guineu amb imatges d’internet que podrien ser d’una guineu a Colòmbia. Això no seria útil per identificar una guineu del Pirineu”, explica Campanera.
El model és capaç d’identificar una quinzena d’animals, com cabirols, gats fer, guineus i cérvols. Aquesta ràpida actualització de fotografies serà especialment útil per al seguiment de l’os bru. Recentment, unes imatges capturades a la Vall d’Aran van confirmar l’augment de la població d’ossos al Pirineu, on ja es calcula que hi ha més de 90 exemplars.
L’eina d’IA també és capaç de reconèixer animals domèstics, com cavalls i gossos, així com persones i cotxes. Aquesta innovació facilitarà el seguiment de la fauna i permetrà aplicar mesures de conservació de manera més eficient i ràpida.
Altres articles d’interès: La Vall d’Aran (Lleida) i Irati (Navarra) declarades noves reserves de la biosfera